Gemeente Tilburg

28 december 2009

College wil investeren in toproeilocatie van het zuiden

Voorstel: 250.000 euro voor ontwikkeling accommodatie T.S.R. Vidar

Het Tilburgs gemeentebestuur wil 250.000 euro beschikbaar stellen om het complex van T.S.R. Vidar te ontwikkelen tot toonaangevende toproeilocatie voor het zuiden van Nederland. De roeiaccommodatie van studentenroeivereniging T.S.R. Vidar / Stichting Landvidi moet -om deze ambitie te verwezenlijken- flink uitbreiden. De totale kosten worden geraamd op anderhalf miljoen euro. De gemeente is niet de enige die hier aan mee wil betalen. Ook de Universiteit van Tilburg wil met een bijdrage van 250.000 euro laten zien dat ze groot belang hecht aan een toproeilocatie. Gesprekken over bijdragen van de provincie Noord Brabant en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn nog gaande.

Vidar is gehuisvest aan de Tilburgse Watersportbaan, net over de stadsgrens in Hilvarenbeek. Deze baan wordt door de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB) erkend met een NOC*NSF B-status. Dat maakt de baan zeer aantrekkelijk als Olympische oefenbaan. De baan ligt er dus al, goede faciliteiten aan wal zijn nu nodig. Al aanwezig zijn een verenigingsgebouw en een kleinere botenloods, eigendom van de Stichting Landvidi, die ze voor gebruik verhuurt aan TSR Vidar.

De uitbreidingsplannen bevatten een botenloods met meer capaciteit, een kracht/trainingsruimte, een ontspanningsruimte, een keuken en overige nuttige ruimten. Het complex kan op die manier dienst gaat doen als een volwaardige wedstrijd- en trainingsaccommodatie en als zodanig een grote positieve bijdrage leveren aan de uitstraling van Tilburg als studenten- en als (top)sportstad.

Wethouder Jan Hamming (sport): "Een bijdrage aan de roeisport is een bijdrage die op heel veel fronten positief uitpakt. Topsport in de stad draagt bij aan sportklimaat waar mensen geïnspireerd worden om tot prestaties te komen. In voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen 2012 kunnen buitenlandse ploegen trainen in Tilburg. En met het zicht op de mogelijke kandidaatstelling van Nederland voor de spelen in 2028 biedt de baan enorm veel kansen als internationale oefenlocatie. Omdat roeien ook nog eens een typische studentensport is maakt een accommodatie zoals deze je als stad heel aantrekkelijk voor veel jongeren en studenten. Daarnaast biedt uitbreiding van het complex ook interessante kansen voor de breedtesport, door samen te werken met de Tilburgse Open Roeivereniging en de Kanoclub Tilburg."

Wim Meuwissen (directeur studentenzaken UvT) over het belang van de investering: "In het nieuwe strategisch plan van de universiteit hebben we opgenomen maatregelen te willen treffen om het voor topsportende studenten aantrekkelijker te maken aan de UvT te studeren. De plannen van Landvidi en Vidar passen daar naadloos in, juist omdat roeien nog altijd bij uitstek een studentensport is. Sportsuccessen van onze studenten zijn natuurlijk goed voor de uitstraling van de universiteit, maar de training die daarvoor nodig is, draagt ook bij aan de karaktervorming van studenten en verbetert hun carrierekansen. Door bij te dragen aan een toproeilocatie in Tilburg hopen we dat het voor roeitalenten aantrekkelijker wordt voor het Brabantse Hoger Onderwijs te kiezen in plaats van automatisch de steven te wenden naar de Bosbaan en de Randstad."

Toproeier Joeri Bruschinski werkt de plannen namens Vidar uit. "Met deze nieuwe accommodatie kan het roeien in Tilburg daadwerkelijk de Olympische ambitie verwezenlijken. De faciliteiten waarover we straks beschikken maken het mogelijk onze talenten van WK niveau naar Olympisch niveau te tillen. Tilburg wordt straks een knooppunt voor internationale roeiteams: het mooiste trainingswater van Noord Europa gecombineerd met alle benodigde faciliteiten voor het neerzetten van topprestaties. Met deze nieuwe accommodatie kunnen nationaal en internationaal -roeitalent volledig ondersteunen: van krachttraining, indoortraining en boottraining tot studeren, eten en slapen."