Ingezonden persbericht


28 december 2009

ROVER: ProRail ontloopt verantwoordelijkheden

ProRail voert politieke opdrachten niet uit en legt de schuld vervolgens bij geldgebrek (lees: de politiek). Dat zegt reizigersvereniging ROVER naar aanleiding van de chaos op het spoor rond de sneeuwval van vorige week. ProRail heeft nooit om het benodigde geld gevraagd en had het eventueel ook binnen het eigen budget kunnen vinden. ROVER heeft zijn verontwaardiging over het door ProRail ontlopen van haar verantwoordelijkheden in een brief aan de minister geuit.

ProRail heeft meer dan drie jaar lang niet gereageerd op de vraag wat er nodig zou zijn - ook financieel - om de wisselverwarming te verbeteren. De opdracht om dit uit te zoeken dateert nog uit de tijd van de vorige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Schultz van Haegen, na eerdere problemen bij niet-extreme sneeuwval. ProRail-directeur Klerk zei vorige week in het tv-programma NOVA dat betere apparatuur voor de wisselverwarming 45 miljoen euro zou kosten. Later meldde een woordvoerster van Verkeer en Waterstaat in de Volkskrant dat ProRail daar nooit om heeft gevraagd.

ROVER vindt dat ProRail de schuld van de chaos op het spoor bij iedereen legt behalve zichzelf. Woordvoerder Sanne van Galen: "zelfs de reiziger krijgt de schuld: had hij het negatief reisadvies maar niet moeten negeren. Natuurlijk is ProRail de echte verantwoordelijke partij". Door het niet nakomen van de afspraak uit begin 2006, zat Nederland bij de eerste sneeuw van de winter 2009/2010 weer eens met de brokken: ontregeld treinverkeer en dagenlang negatief reisadvies (neem de auto in plaats van de trein).

Vorige week vroeg ROVER minister Eurlings al om een Aanvalsplan Winterweer. De minister heeft tot nu toe alleen laten weten dat hij de afgelopen probleemdagen wil evalueren. Dergelijke evaluaties zijn er echter de laatste jaren al vaker geweest en hebben dus duidelijk niet veel geholpen. De werkelijke problemen rond onderhoud en betrouwbaarheid van de apparatuur moeten aan het licht komen, hier is ook de politiek verantwoordelijk voor. In de brief aan de minister dringt ROVER aan op spoed.
Ingezonden persbericht