Politie Twente

Persberichten Politie Twente 28 december 2009

Fraude met ongeveer 100.000 euro aan toegekende PGB gelden.

Enschede

Een half augustus 2009 gestart onderzoek naar fraude met persoonsgebonden budget gelden (PGB) is afgerond. Het onderzoek richtte zich op mogelijke frauduleuze handelingen door een zorgbureau uit Enschede. Het vermoeden bestaat dat door de eigenaren van het zorgbureau op redelijk grote schaal gefraudeerd werd met PGB-gelden van hun klanten. Dit geld zou door eigenaren voor eigen gewin gebruikt zijn.

Elf mensen hebben daarna aangifte gedaan van het plegen van de fraude. De fraude zou gepleegd zijn in de periode tussen 1 januari 2008 en 18 augustus 2009. Het zou totaal gaan om ongeveer 100.000 euro Het onderzoek werd uitgevoerd door de Sociale Inlichtingen en Opsporing Dienst (SIOD) en door een rechercheteam van de politie Twente onder leiding van het Functioneel Parket.

Op 18 augustus werden onder leiding van een Rechter Commissaris zoekingen verricht in het pand van het zorgbureau aan de Roomweg in Enschede en in woningen van twee van de drie eigenaren. Hierbij werden meerdere goederen die voor het verdere onderzoek van belang waren, zoals administratie, in beslaggenomen.

In de eerste twee weken van december jl. werden de drie hoofdverdachten, twee vrouwen uit Enschede van 29 en 48 jaar en een Enschedese man van 23 jaar, aangehouden en voor drie dagen in verzekering gesteld. Ook een 29-jarige uit Enschede afkomstige medewerkster van het bureau is als verdachte gehoord. De verdachten zullen zich in 2010 voor de rechter moeten verantwoorden.

Tweede verdachte overval woning aangehouden

Enschede

Het afgelopen kerstweekeinde kon ook een tweede verdachte worden aanhouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij een overval op een woning aan de Suze Groeneweglanden in Enschede op dinsdag 22 december jl.

Aangehouden werd een 22-jarige Enschedeer. Hij is in verzekering gesteld en zal woensdag de 30e a.s. bij justitie worden voorgeleid. De dinsdagavond 22 december aangehouden 18-jarige Enschedeer is ondertussen bij justitie voorgeleid en door de Rechter Commissaris in bewaring gesteld.

Het onderzoek wordt voortgezet. (2009065344)


Drie personen aangehouden, o.a. i.v.m. handel in drugs

Enschede

Zondagmorgen 27 december werden drie personen aangehouden die in het bezit waren van drugs en goederen die mogelijk afkomstig zijn van berovingen.

Naar aanleiding van een melding op zondagmorgen de 27e december omstreeks 11.15 uur dat aan de Kuipersdijk in Enschede een ruit van een woning was vernield, konden even later drie personen worden aangehouden. Toen politiemensen op weg waren naar de melding zagen ze op het moment dat ze bij het bewuste pand aankwamen, dat er een auto wegreed met daarin drie personen. Een persoon, later bleek dit de melder te zijn, gaf door dat door de mensen in die auto de problemen waren veroorzaakt. Hierop werd de achtervolging ingezet. Op de Sumatrastraat stapte een van de inzittenden uit en rende weg. Deze persoon, een 18-jarige Rotterdammer, kon direct daarop worden staande gehouden. De bestuurder van de auto reageerde op de Billitonstraat op een stopteken en ook de andere twee, Rotterdammers van 18 en 20 jaar, konden worden staande gehouden.

Uit een eerste onderzoek bleek dat de drie een aantal dagen in Enschede hadden verbleven, o.a. op de kamer van de 33-jarige melder van het geheel aan de Kuipersdijk in Enschede. Hier waren nu problemen ontstaan, o.a. m.b.t. de handel in drugs. Bij een eerste fouillering werden bij de drie mannen o.a. een hoeveelheid wit poeder, vermoedelijk cocaïne, aangetroffen en goederen die mogelijk afkomstig zijn van berovingen die de laatste tijd in Enschede hebben plaatsgevonden. Hierop zijn ze aangehouden en overgebracht naar het bureau.

De drie zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld en dit onderzoek zal o.a. duidelijkheid moeten verschaffen over hun handel in drugs en hoe zij aan de goederen zijn gekomen die van de berovingen afkomstig zijn. (2009066297)

Aanhouding na bedreigen politieman

Saasveld

Een man uit Hengelo is maandagmorgen de 28e december aangehouden nadat hij in eerste instantie twee vrouwen had geslagen en daarop ook een politieman had bedreigd.

Maandagmorgen 28 december stonden politiemensen ter controle van het uitgaanspubliek bij een discotheek in Saasveld. Gezien werd dat door een man een vrouw werd geslagen en dat er een opstootje ontstond. Toen de politiemannen de zaak probeerden te sussen keerde de man die de klappen had uitgedeeld zich naar een van de twee politiemensen en maakte slaande bewegingen en schold de politieman uit. Met de nodige moeite kon hij, een 25-jarige Hengeloer, worden aangehouden en geboeid worden overgebracht naar het bureau in Hengelo waar hij is opgesloten.

Het opstootje was begonnen nadat iemand uit de groep van de aangehouden verdachte het nodige had gevonden om een 20-jarige Enschedese in haar achterwerk te knijpen. Toen zij hiervan iets had gezegd was zij door de 25-jarige in haar gezicht geslagen. Een vriendin van de 20-jarige, een 19-jarige Enschedese, zei hier weer iets van en kreeg toen ook een klap van de aangehouden verdachte. Dit laatste werd door de politiemensen gezien. De beide vrouwen doen aangifte van de mishandeling. (2009066425)

Gewond bij eenzijdige aanrijding

Haaksbergen

Zondagmiddag 27 december om ongeveer 15.30 uur werd een ongeval gemeld op de Braamweg in Haaksbergen. Bleek dat een 34-jarige automobilist uit Enschede, rijdend over de Braamweg had moeten uitwijken voor een tegenligger. Hierdoor was hij in de berm gekomen en 180 graden gedraaid en aan de andere zijde van de weg tegen een boom tot stilstand gekomen.

De 34-jarige werd door een ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede, zijn auto werd afgesleept. Zijn vriendin en dochtertje, die bij hem inzaten, bleven ongedeerd. (2009066338)

Echtpaar gewond bij eenzijdige aanrijding

Vriezenveen

Zondagmiddag 27 december vond op de Bouwmeesterstraat in Vriezenveen een eenzijdige aanrijding plaats. Bleek dat een automobilist uit Westerhaar, 60 jaar, met naast zich zijn 57-jarige echtgenote, rijdend over de Bouwmeesterstraat plotseling een knal had gehoord onder zijn auto. Direct daarop was de auto onbestuurbaar geworden en aan de andere zijde van de weg in de sloot terecht gekomen.

Met behulp van de brandweer werd de bestuurder uit de auto gehaald en beiden zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Almelo. De auto is afgesleept en technisch onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak is van het plotseling onbestuurbaar raken. (2009066377)

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

Hengelo

Maandagmorgen 28 december controleerden surveillerende politiemensen op de C.T. Storkstraat in Hengelo een automobilist. Zijn rijgedrag was opgevallen. Bleek dat hij te veel alcoholische versnaperingen tot zich had genomen en aan het bureau wees de ademanalyse 1.10 promille uit. Omdat de man, een 27-jarige inwoner van Dieren, beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (2009066412)


Noot voor redacties
tel.: 053-4555588