© 2009 ECORYS Nederland BV Stimuleringsregeling woningbouw heeft positief effect op doorgang projecten

28 december 2009 - De â¬100 miljoen subsidie die Minister Van der Laan in het najaar van 2009 heeft toegekend voor het vlottrekken van gestrande woningbouwprojecten heeft een positieve invloed gehad op de doorgang van projecten. Dit blijkt uit de brief van de Minister aan de Tweede Kamer. De Minister baseert zich mede op een door ECORYS uitgevoerd onderzoek naar de stimuleringsregeling woningbouw.

Minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie heeft voor de eerste tranche van de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw ⬠100 miljoen subsidie toegekend voor het vlottrekken van ongeveer 15.000 woningen van door de crisis gestrande woningbouwprojecten. De inzet van de subsidie is bedoeld om de teruggang in de bouwproductie door de economische crisis en terugval van werkgelegenheid te beperken. ECORYS heeft in opdracht van het Ministerie van VROM / WWI de eerste tranche van de stimuleringsregeling te gemonitored.

Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de projecten zeker voor 1 januari 2010 zal starten, 17% van de projecten zijn tussentijds teruggetrokken en bij 13% is het nog onzeker of ze voor 1 januari 2010 van start zullen gaan. De mate van zekerheid over het wel/niet halen van de deadline 'start bouw' is tussen september en november duidelijk toegenomen.

Effecten subsidie De subsidie alleen is zeker niet in alle onderzochte gevallen doorslaggevend geweest. Als ook de met de subsidie gegenereerde inzet van lokale/regionale publieke en private partijen (een van de subsidievoorwaarden) in de beschouwing wordt betrokken, is het beeld aanmerkelijk positiever. In combinatie blijken de getroffen maatregelen niet zelden net de doorslag te hebben gegeven. De stimuleringsregeling heeft in veel gevallen een prikkel opgeleverd voor alle betrokken partijen om weer aan tafel te zitten. Bij projecten waarvan de doorgang op losse schroeven stond, is de stimuleringsmaatregel een goede motivatie geweest voor partijen om nog een keer samen te bekijken welke maatregelen nodig zijn om projecten doorgang te laten vinden.

Omgang met staatssteun De gemeenten gaan behoedzaam om met staatssteun om en willen niet het risico lopen in strijd met de regelgeving te handelen. Er wordt bij diverse bronnen informatie over staatsteun ingewonnen. Desalniettemin bestaat er veel onzekerheid over welke maatregelen wel en niet in strijd zijn met de staatsteun wetgeving.

Om de brief van de Minister aan de Tweede Kamer te lezen en om het ECORYS-rapport te downloaden, klik hier.
Zie het origineel