Provincie Noord-Holland

Overheden willen betere bereikbaarheid Waterland


De verantwoordelijke overheden in de regio Waterland hebben medio december 2009 besloten om de bereikbaarheidsproblemen in het gebied tussen Purmerend, Edam, Volendam en Amsterdam-Noord aan te pakken.

De eerste maanden van 2010 worden de problemen nauwkeurig geïnventariseerd. Bewoners, maatschappelijke organisaties en lokale overheden worden daarbij betrokken.Â

De N235 en de N247 zijn de belangrijkste regionale wegen in dit gebied. Op beide wegen is de doorstroming de afgelopen jaren verslechterd. Dit komt doordat de maximale capaciteit voor het autoverkeer op deze wegen bijna bereikt is, terwijl het busverkeer meer capaciteit nodig heeft.

Project Bereikbaarheid Waterland
Het doel van het project Bereikbaarheid Waterland is het optimaliseren van de bereikbaarheid voor autoverkeer, openbaar vervoer en fiets in de regio Waterland. De uitdaging is om dit te doen zonder in te leveren op de leefbaarheid en natuurwaarden in het gebied. De grootste kansen hiervoor liggen in het slimmer gebruiken van de bestaande infrastructuur. Op een aantal plaatsen wordt waarschijnlijk nieuw asfalt aangelegd, maar grootschalige uitbreidingen van de wegcapaciteit zijn niet te verwachten.

Problemen inventariseren
Bewoners, maatschappelijke organisaties en lokale overheden worden actief betrokken bij het tot stand komen van het maatregelenpakket. Dat begint al bij de inventarisatie van de problemen die zich op de N235 en de N247 voordoen, waaraan de komende maanden gewerkt wordt. Per deelgebied zal een bijeenkomst worden georganiseerd om een goed beeld te krijgen van de problemen die zich voordoen. In januari 2010 volgt hierover nadere informatie.

Planning
Medio 2010 worden oplossingsrichtingen ontwikkeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bestaand onderzoek van de provincie Noord-Holland, want de afgelopen jaren is al veel werk verzet. Ook in deze fase wordt gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van bewoners, maatschappelijke organisaties en lokale overheden in het gebied. In het najaar van 2010 wordt vervolgens een besluit genomen over een pakket aan doorstromingsmaatregelen. Deze maatregelen worden in 2011 verder gedetailleerd en technisch uitgewerkt. De bedoeling is om in 2012 met de realisatie van de eerste maatregelen te starten.

Samenwerkingsproject
Het project Bereikbaarheid Waterland is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Edam-Volendam, Purmerend en Waterland, het stadsdeel Amsterdam-Noord, de stadsregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland. In de uitwerking worden ook het hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier, Rijkswaterstaat Noord-Holland en de gemeenten Beemster, Landsmeer en Zeevang betrokken.

* Download Plan van Aanpak Bereikbaarheid Waterland (pdf - 863,02 kb)
Zie het origineel

---