Waterschap Groot Salland

Werking rioolwaterzuivering Kampen hersteld

Laatste wijziging: 28 december 2009

De werking van de rioolwaterzuivering aan de Oslokade in Kampen is sinds maandag 28 december weer grotendeels op orde. Dit is bereikt door het op zaterdag 26 december per tankauto aanvoeren van bacteriemateriaal van andere rioolwaterzuiveringen van het waterschap. Het `enten' van de bacteriën in combinatie met de normale aanvoer van afvalwater herstelde de werking van de rioolwaterzuivering Kampen.

Ontregelde rioolwaterzuivering

Vanaf 20 december was de werking van de rioolwaterzuivering Kampen ernstig ontregeld. Oorzaak hiervan was ca. 1.000 m3 vloeibare kunstmest (met 30% ureumgehalte) die op 18 december via de riolering op de rioolwaterzuivering terecht is gekomen. Dit als gevolg van een gescheurde silo op het terrein van Triferno aan de Zuiderzeehaven in Kampen.

Maatregelen

Het zuiveringsproces is gebaseerd op de aanwezigheid van voldoende bacteriën. De stof ureum heeft deze bacteriemassa vernietigd. Na het leegpompen van de rioolwaterzuivering op de IJssel kon het zuiveringsproces opnieuw worden opgestart. Deze klus is geklaard op woensdagavond 23 december en donderdagmorgen 24 december met een ingehuurde pompcapaciteit van 1.000 m3 per uur. Het opstarten gebeurde daarna door het per tankwagen aanvoeren (enten) van bacteriemateriaal uit andere rioolwaterzuiveringen van het waterschap.

Waterkwaliteit

De effecten van een verslechtering van de kwaliteit van het IJsselwater en watermilieu zijn volgens Rijkswaterstaat (waterbeheerder van de IJssel) onvermijdelijk, tijdelijk van aard en wegen op tegen een zo snel als mogelijk weer goed werkende rioolwaterzuivering. Het waterschap bemonstert regelmatig de kwaliteit van het binnenkomende rioolwater en het gezuiverde water dat in de IJssel wordt geloosd.

Toch lozing op
rioolwaterzuivering

In eerste instantie werd gemeld dat de vloeibare kunstmest alleen rechtstreeks in de Zuiderzeehaven en IJssel was gestroomd. Later in de week bleek dat ook een deel hiervan via de riolering op de rioolwaterzuivering terechtkwam, met alle nadelige gevolgen van dien. Het waterschap heeft de veroorzaker van de lozing aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl