Sensoren brengen files en snelheden in kaart

28/12/2009 13:30

Fileindex.nl

Fileindex.nl publiceert als eerste NDW gegevens

ARNHEM - Tienduizenden sensoren op Nederlandse snelwegen registreren van minuut tot minuut de toestand op de weg. De informatie uit deze meetpunten is sinds vandaag actueel te volgen via het internet.

De verkeersinformatie wordt opgeslagen in de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) en op een kaart getekend. De website Fileindex.nl onderdeel van Buienradar heeft de primeur en publiceert vanaf vandaag als eerste deze gloednieuwe verkeersinformatie.

Alle autosnelwegen, maar ook veel lokale wegen, zijn uitgerust met meetpunten. Iedere keer als een auto bij een meetpunt rijdt, wordt er informatie uitgewisseld welke wordt opgeslagen in de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Deze enorme database, die afgelopen zomer feestelijk werd geopend door minister Eurlings, wordt van minuut tot minuut bijgewerkt. Alle informatie bij elkaar geeft een goed overzicht van de toestand op de snelweg.

"Nationale Databank Wegverkeersgegevens of NDW zal de consument niet veel zeggen. Maar als je het met kleurtjes op een kaart van Nederland zet begrijpt ineens iedereen dat het om verkeersinformatie gaat" zegt Edwin Rijkaart van fileindex.nl. "Een rode kleur geeft aan dat het verkeer langzaam gaat. Groen is goed en daar stroomt het verkeer door."

De data geeft een gedetailleerd overzicht van de drukte op de weg. Het is zo gedetailleerd dat de exacte snelheden per traject af te lezen zijn. Rijkaart hierover: "Het is te vergelijken met de neerslag gegevens uit de buienradar. De data is niet op basis van verwachtingen, voorspellingen of andere vaagheden maar op basis van de werkelijke situatie. Wij zijn de eerste die het ook daadwerkelijk publiceren".

Het grote verschil van deze nieuwe bron ten opzichte van bestaande verkeersinformatie is dat er meer snelwegen en lokale wegen gemeten worden. De informatie is tevens actueler. Door het op een kaart te plaatsen kan men zelf de exacte snelheden aflezen en bepalen of het doorstroomt of niet. De data is te raadplegen via http://www.fileindex.nlOver Fileindex.nl

De website Fileindex.nl werd opgericht in november 2006 en is onderdeel van Buienradar BV. Fileindex gebruikt Google maps om zeer gedetailleerd files op kaarten in te tekenen.

http://www.fileindex.nl