Gemeente Vlieland

Oud en Nieuwviering

Sinds jaar en dag wordt het nieuwe jaar op Vlieland spectaculair ingeluid door een aantal Vlielanders, die met motor- bromfietsen ( zonder uitlaat) door het dorp rijden. Voor zover bekend is Vlieland nog de enige gemeente waar dat op deze âludiekeâ wijze plaatsvindt.

Uiteraard weet iedereen dat het wettelijk gezien op deze wijze niet kan en mag, maar zowel de motorrijders als de toeschouwers beleven er veel plezier aan. Dit komt ook omdat de motorrijders zich altijd aan de gemaakte afspraken houden. Voor de ervaren rijders maar vooral ook voor de nieuwe generatie zetten wij deze afspraken nog even op een rijtje:

Voor de motor- en brommerrijders
⢠Even na ânieuwjaarâ verzamelen bij het Westend. ⢠Start om ongeveer 00:10 uur. Niet door de Dorpsstraat naar het startpunt toe rijden!!
⢠Motorrijders geen drank op of onder invloed van drugs. ⢠Altijd gezamenlijk en met veilige snelheid rijden. Onder gezamenlijk wordt met name verstaan: niet met kleinere afzonderlijke groepen door het dorp rijden terwijl de grote groep elders op het eiland rijdt. Dit leidt bij toeschouwers tot verwarring en kan ongelukken tot gevolg hebben.
⢠Achter de voorste motorrijder(s) blijven rijden (door bij elkaar te blijven is het effect het grootst).
⢠Nooit tegen de stroom inrijden.

NB: De bestuurder van bromfiets en/of motor is te allen tijde VERANTWOORDELIJK en AANSPRAKELIJK voor zijn rijgedrag en voertuig. Denk daarbij aan rijbewijs, helm, verzekering en kenteken e.d. Denk met het oog op de veiligheid van de overige deelnemers en toeschouwers vooral ook aan goede VERLICHTING.

Voor de toeschouwers:

- De motoren en bromfietsen rijden tussen ongeveer 00.10 en uiterlijk
01.00 uur

- Rijbaan vrij houden, (denk hierbij aan flessen e.d.).
- Honden en katten binnenhouden.

- Geen vuurwerk naar motor- en brommerrijders gooien.

Tot slot nog dit. Weet dat veel mensen zich storen aan veelvuldig âoefenenâ, soms zelfs al enkele dagen van tevoren, dat geeft onnodig herrie, is niet goed voor het milieu en kost veel geld. Indien iedereen zich ook dit jaar weer aan boven-genoemde regels houdt, rekenen wij erop dat deze traditie op Vlieland nog heel lang voort kan duren