Vereniging Eigen Huis

Nederlanders verhuizen het liefst naar een dorp

Het merendeel van de Nederlandse huiseigenaren kiest voor verhuizen naar een dorp als werk en geld geen rol zouden spelen bij de keuze van een woonplaats. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de woonvoorkeuren van Nederlandse eigenwoningbezitters.
*
Ook populair is wonen op het platteland of aan de kust. De voorkeur voor het stedelijk wonen is aanzienlijk kleiner. Dit staat in schril contrast met de ambities van overheden in Nederland. Zo wil het kabinet tot 40% van alle nieuwbouw in bestaand stedelijk gebied realiseren en hebben sommige gemeenten nog ambitieuzere doelstellingen. Dit betekent dat relatief vaak hoogbouw wordt gerealiseerd in plaats van de gewenste eengezinswoningen in het groen.

Binding en belangrijkste voorkeuren
Familie, vrienden en andere sociale banden spelen een belangrijke rol bij de keuze voor een nieuwe woonplaats. Men kiest er vaak liever voor wat verder te reizen dan te âontwortelenâ en de vertrouwde omgeving te moeten verlaten. De aanwezigheid van natuurschoon, een rustige woonomgeving en het prijsniveau van woningen zijn andere factoren die op een eventuele verhuizing van invloed zijn en die ook samenhangen met de voorkeur voor het wonen in een dorp.

Beweegredenen om te verhuizen



Populaire en minder populaire provincies
De provincies Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant staan bovenaan de voorkeurslijst om naar te verhuizen. Natuurlijk zal dat veelal niet haalbaar zijn in verband met werk dat veelal geconcentreerd is in bepaalde regioâs. Opvallend is dat ruim 35% van de huiseigenaren in Friesland, Zeeland en Overijssel aangeeft niet te willen verhuizen naar een andere provincie, terwijl slechts 7% van de woningbezitters in Flevoland en Utrecht in de eigen provincie wil blijven wonen.


Buitenland als alternatief
Wonen in het buitenland spreekt ongeveer 25% van de huiseigenaren aan. België staat daarbij bovenaan, vooral door de veronderstelde hoge kwaliteit van leven. Daarna volgen Frankrijk, Portugal en Italië, die voornamelijk populair zijn vanwege het klimaat. Duitsland wordt met name genoemd vanwege de lagere huizenprijzen. Met de verkoopopbrengst van het eigen huis in Nederland verwacht men in Duitsland een groter huis met meer grond te kunnen kopen. Tenminste, als werk en geld geen rol zouden spelen. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat ons land volgebouwd is. Zoân 71% van de ondervraagden verwacht dat nu Europa steeds meer één wordt, het makkelijker moet worden om te verhuizen binnen de Europese Unie. Toch zegt 45% niet eerder geneigd te zijn om te verhuizen naar het buitenland, als dit net zo makkelijk zou zijn als verhuizen binnen Nederland.

Spreiding
Tweederde van de ondervraagde eigenwoningbezitters vindt dat de overheid regionale spreiding moet stimuleren door handel en industrie te bewegen om zich in âlegeâ regioâs te vestigen en door ervoor te zorgen dat er in alle regioâs goede voorzieningen zijn, zoals scholen, ziekenhuizen en theaters. Daardoor zouden alle provincies even aantrekkelijk moeten worden voor potentiële bewoners. Ook zou er meer aandacht gegeven moeten worden aan de regionale vliegvelden. Andere suggesties die door ondervraagden worden gegeven zijn onder meer een goede infrastructuur, het promoten van werken vanuit huis en het bieden van fiscale voordelen.


* In totaal zijn 1.011 eigenwoningbezitters ondervraagd. Het onderzoek is online uitgevoerd waarbij gebruik is gemaakt van het ledenpanel van Vereniging Eigen Huis.