Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout

Oosterhout, 28-12-2009

YouTube filmpje leidt naar verboden wapen

OOSTERHOUT: Op maandagmorgen 28 december 2009 arresteerde de politie een 17-jarige jongen uit Oosterhout op verdenking van verboden wapenbezit. Hij had zichzelf al schietend met een vuurwapen op YouTube gezet.

De politie kwam de jongen op het spoor naar aanleiding van een filmpje op YouTube op het Internet. Daarop was te zien hoe hij met een zilverkleurig pistool aan het schieten was in zijn achtertuin in de wijk Dommelbergen. Uit de vuurmond van de loop van het vuurwapen was bij elk schot een steekvlam te zien. Op basis van het filmpje werd de 17-jarige jongen achterhaald en opgepakt. In de woning werd een zogenaamd bolletjes pistool aangetroffen, een replica-uitvoering van een echt vuurwapen. Het pistool werd door de politie in beslag genomen. Tijdens het verhoor bleek dat de knallen en de vlammen uit de loop van het wapen met behulp van een video-bewerkingsprogramma in het filmpje gemonteerd waren. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Hij is daarna weer in vrijheid gesteld. Het bewuste filmpje is overigens inmiddels van Internet verwijderd.

Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. Maar ook aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten. In Nederland zijn alle
namaakvuurwapens verboden. Deze 'neppers' worden door Nederlanders vaak gekocht in Zuid-Europese landen zoals Spanje en Turkije. Ze zijn daar gewoon in de winkel te koop, omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. De politie ziet ze vaak terug bij overvallen en straatroven. Daarom wordt er door de politie streng opgetreden tegen deze wapens. Wie zon imitatiewapen in zijn of haar bezit heeft, krijgt direct een proces-verbaal. De straffen voor jongeren variëren van een taakstraf tot (voorwaardelijke) jeugddetentie. Volwassen first-offenders kunnen een flinke geldboete verwachten. Uiteraard worden de wapens in beslaggenomen.

Politie pakt vier Tilburgers op na wangedrag

KAATSHEUVEL: Vier inwoners van Tilburg werden door de politie opgepakt na misdragingen De Efteling. Dat gebeurde zondag 27 december 2009 rond 18.30 uur.

Het beveiligingspersoneel van het attractiepark begeleidde een baldadige groep van circa 15 personen naar de uitgang. De beschonken groep had zich schuldig gemaakt aan wangedrag en viel andere bezoekers lastig. Na enkele waarschuwingen was de maat vol. Buiten het
attractiepark werd een van de medewerkers ingesloten en ontstond er wat duw- en trekwerk en werden er bedreigingen geuit.

In totaal namen de gewaarschuwde agenten vier leden van de groep mee naar het politiebureau. Twee van hen kregen een bekeuring vanwege openbare dronkenschap en konden daarna naar huis. Het gaat om twee Tilburgers van 26 en 23 jaar oud.
De twee andere arrestanten werden in verzekering gesteld en ingesloten op verdenking van openlijke geweldpleging. Zij komen ook uit Tilburg en zijn respectievelijk 19 en 25 jaar oud.
Maandag 28 december is het duo, na het opmaken van een proces-verbaal, weer in vrijheid gesteld.

Vuurwerk in beslag genomen bij verkeerscontrole

GILZE: Agenten hielden maandag 28 december 2009 een controle op de N-260 tussen Baarle-Nassau, Alphen en Gilze. Daarbij werden 16 automobilist betrapt op de illegale invoer van verboden vuurwerk uit België.

Het ging om verdachten afkomstig vanuit heel Nederland (o.a.
Groningen, Utrecht, Gilze, Mierlo, Kerkrade, Oirschot, Woudrichem, Maarssen, Eindhoven, Vlijmen, Den Bosch).
De verhouding knal en siervuurwerk was ongeveer fifty-fifty. Het ging om vuurwerk dat ook in legale toestand niet onder consumenten vuurwerk valt. In totaal nam de politie circa 45 dozen en vuilniszakken gevuld met vuurwerk in beslag. Uitgaande van gemiddeld 10 kg per doos/zak komt het neer op circa 450 kg vuurwerk. Alle overtreders kregen proces-verbaal en moesten hun vuurwerk achterlaten.

Zelf ingevoerd vuurwerk naar Nederland is ALTIJD strafbaar!
Goedgekeurd vuurwerk voor de Nederlandse consument is herkenbaar aan een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift Bestemd voor particulier gebruik.
Legaal vuurwerk met een maximum van 10 kilo mag door iedereen vanaf 16 jaar en ouder gekocht worden bij de erkende vuurwerkhandelaren in Nederland. De verkoop vindt plaats op 29, 30 en 31 december. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur ('s-ochtends) tot 1 januari 02.00 uur ('s-nachts). In de buurt van bijvoorbeeld een ziekenhuis, bejaardencentrum of dierenasiel is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken.

Inbrekers actief in politiedistrict Oosterhout

DISTRICT OOSTERHOUT: Tussen zondagmiddag 27 december en maandagochtend 28 december 2009 waren woninginbrekers actief in het politiedistrict Oosterhout. In totaal heeft de politie elf zaken in behandeling genomen.

Oosterhout, Asterstraat:
Twee kinderen (8/13) zien 27-12-2009 om 16.00 uur een inbreker aan de achterkant van het huis. De dader gaat er vandoor. De berging blijkt opengebroken en er is braakschade aan het achterraam

Oosterhout, Wijnruit:
Schuifpui opengebroken, gehele woning doorzocht, nog onduidelijk wat er precies gestolen is.

Waalwijk, Nelson Mandelastraat:
Poging inbraak, schade aan de voordeur

Loon op Zand, Standaardstraat:
Poging inbraak, schade aan de achterdeur

Made, Zandstraat:
Inbraak na openbreken raam achterzijde woning, buit nog onduidelijk

Made, Plukmadeseweg:
Via dak aanbouw slaapkamerraam geopend. Een ketting gestolen.

Made, Stelvenseweg:
Via erker slaapkamerraam bereikt. Hele woning doorzocht. Geen buit.

Made, Lindestraat:
Raam achterkant geforceerd. Buit bestaat uit laptop, camera en navigatieapparatuur

Wagenberg, Vlasselt:
Inbraakalarm op 27-12-2009 om 18.20. Er is braakschade op de
benedenverdieping. Daders zijn via het garagedak door een raam op en
1e verdieping naar binnengegaan. De buit bestaat uit sieraden.

Oosteind, Provincialeweg:
De hele woning blijkt doorzocht nadat daders een raam aan de
achterkant hebben opgebroken. De omvang en aard van de buit zijn nog niet duidelijk.

Het voorkomen van een inbraak begint bij goed hang- en sluitwerk aan zowel de voor- als achterkant van een huis. De politie wijst erop dat bij een woning met het keurmerk Veilig Wonen de kans op een inbraak 90% kleiner is, dan bij een woning zonder dit keurmerk. Het keurmerk richt zich op het tegenhouden van de gelegenheidsinbreker, iemand die snel en op een eenvoudige wil inbreken. Veel verzekeraars geven korting op de premie van de inboedelverzekering als de woning voldoet aan de eisen van het keurmerk Veilig Wonen. Kijk voor meer informatie op: www.politiemwb.nl of op www.politiekeurmerk.nl

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 28-12-2009 16:11 | © Regio Midden en West Brabant |