Kwetsbare groepen geen vergeten kindje

28/12/2009 17:01

VNG

Gemeenten zetten wel degelijk in op het activeren van kwetsbare groepen. Gezien de economische crisis zijn de opgebouwde reserves uit het verleden de komende tijd broodnodig. De VNG is het oneens met de Inspectie Werk en Inkomen die stelt dat gemeenten te weinig doen.

IWI concludeert dat gemeenten in 2008 te weinig doen voor mensen die langer dan 3 jaar in de bijstand zitten. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat 48 procent van deze groep wél een traject aangeboden krijgt, is dat voor de IWI niet voldoende. Gemeenten konden immers de reserves op het W-deel inzetten om ook de resterende 52 procent op traject te zetten.

Geen traject omdat het moet

De VNG verzet zich tegen deze redenering van de IWI, omdat gemeenten de afgelopen jaren juist fors ingezet hebben om re-integratiemiddelen selectief in te zetten. Geen traject 'omdat het moet', maar een traject omdat het bijdraagt aan uitstroom naar werk of een andere vorm van participatie. Omdat een groot deel van de WWB populatie bestaat uit ouderen en mensen met een lichamelijke of psychische beperking kost het zoeken naar een passende oplossing tijd.

Gevolgen economische crisis

IWI constateert terecht dat gemeenten vanaf 2008 geconfronteerd worden met de gevolgen van de economische crisis en dat veel aandacht uitgaat naar de mensen die nu werkloos worden en aangewezen zijn op de bijstand. Dat wil niet zeggen dat daarmee ook de aandacht voor kwetsbare groepen is verdwenen. Gemeenten ervaren wél dat reeds ingezette trajecten bijgesteld moeten worden. Mensen volgen stages of doen vrijwilligerswerk en hebben geen baan. Bovendien zijn veel meer mensen aangewezen op ondersteuning. De mensen die re-integratietrajecten volgen zijn overigens tevreden en ervaren het als steun in de rug.

Zorgen

Hoewel op dit moment er geen concrete geluiden zijn dat gemeenten de activiteiten voor kwetsbare groepen staken, maakt de VNG zich wel zorgen over deze groep nu het kabinet de korting op het re-integratiebudget heeft doorgezet. Uit onderzoek van Divosa blijkt dat veel gemeenten in 2008 al de opgebouwde reserves aanspreken, juist om in te zetten op kwetsbare groepen.

Meer transparantie door Participatieladder

De sombere conclusies van het IWI komen ook voort uit de onvolkomenheden van de statistiek op het gebied van participatie. De huidige staatjes focussen op re-integratie en geven onvoldoende inzicht in wat gemeenten doen op het brede vlak van re-integratie, integratie, educatie en participatie. Met steun van de VNG heeft een aantal gemeenten daarom de participatieladder ontwikkeld. De Participatieladder meet niet alleen hoeveel mensen er in slagen betaald werk te vinden, maar bijvoorbeeld ook welke cliënten werken met behoud van uitkering, vrijwilligerswerk of mantelzorg verrichten in het kader van de WMO of deelnemen aan een cursus.