Gemeente Vlieland

Binnengekomen meldingen carbidschieten

Door het college van burgemeester en wethouders is een algehele ontheffing afgegeven voor het kunnen afschieten van carbid. Van het voornemen om carbid af te schieten moest melding worden gedaan bij de gemeente. De gemeente heeft een 5-tal meldingen ontvangen van personen die tijdens de jaarwisseling carbid af willen schieten. De locaties waar mogelijk carbid zal worden afgeschoten zijn: het Vuurtorenduin, het Oosterseveld en het terrein van kampeerterrein Stortemelk in de omgeving van de bedrijfswoning.

Aan het afschieten van carbid worden de volgende voorwaarden gesteld. A. Het carbid schieten mag alleen plaatsvinden op 31 december 2009 vanaf 10.00 tot 1 januari 2010, 02.00 uur.
B. Het afschieten mag enkel plaatsvinden op (particulier) terrein buiten de bebouwde kom. De plaats vanwaar geschoten wordt, is gelegen:


-op een afstand van tenminste 75 meter van woonbebouwing
-op een afstand van tenminste 300 meter van in gebruik zijnde voorzieningen voor het houden van dieren.
C. Het vrije veld waarin geschoten wordt, dient minimaal 75 meter te zijn en in het schootsveld mogen geen verharde openbare paden of wegen liggen.
D. De eigenaar van een stuk grond dient schriftelijk toestemming te geven voor carbid schieten op zijn grond. Deze schriftelijke toestemming dient men tijdens het schieten bij zich te dragen. E. Het carbid schieten moet geschieden door of onder toezicht van een persoon van 18 jaar of ouder. Hij/zij is binnen het schootsveld verantwoordelijk voor de eigen veiligheid en de veiligheid van het publiek.
F. Het deksel van de melkbus(constructie) moet met een touw bevestigd zijn aan de melkbus. Hier moeten de afmetingen van het schootsveld op zijn afgestemd. Beter is echter een stevige bal te gebruiken die goed in de opening van de melkbus past.
G. Er mag enkel gebruik worden gemaakt van melkbussen en /of dergelijke voorwerpen met een maximale inhoud van 50 liter, met gebruikmaking van acetyleengas afkomstig tussen een reactie van carbid en water of gasmengsels met vergelijkbare eigenschappen.

Voor wat betreft de locatie Oosterseveld geldt dat in totaal met maximaal 6 bussen gelijktijdig mag worden geschoten.

Aanbevelingen voor het veilig afsteken zijn:

- Zet het schootsveld waar mogelijk af met lint of op andere herkenbare wijze.

- Zorg voor een vast gelast kruis onder de bodem van de bus. Hierdoor schiet de bodem er minder snel uit.

- Druk het deksel er handmatig op, sla in geen geval met een hamer op de bus in verband met vervormingen van het deksel.
- Plaats de achterzijde van de bus tegen een (geschoorde)balk, graaf de melkbus een klein stukje in, of plaats de bus in een oude autoband.
- Draag gehoorbescherming.

Denk ook aan:

- Voorkom gevaar voor mens en dier en houd kinderen op voldoende afstand;

- De verkeersveiligheid mag niet in gevaar gebracht worden;
- Volg aanwijzingen van de politie in het kader van de openbare orde en veiligheid altijd stipt en onmiddellijk op;

- Laat het terrein na afloop netjes achter;
- Bij het niet opvolgen van bovenstaande voorwaarden zal door de politie een proces-verbaal opgemaakt worden. Hieronder valt dus ook carbid schieten binnen de bebouwde kom.