Gemeente Elburg

Harde: marktconforme prijzen

231209 Subsidie winkelcentrum 't Harde: marktconforme prijzen

Persbericht

Elburg, 23 december 2009

Subsidie winkelcentrum 't Harde: marktconforme prijzen

Wethouder Lyda Sneevliet roept alle partijen, die betrokken zijn bij de renovatie en herbouw van winkelcentrum 't Harde, op om akkoord te gaan met getaxeerde marktconforme prijzen. Onlangs stelde de gemeente EUR 1,1 miljoen beschikbaar voor de plannen die UWOON heeft ontwikkeld voor het winkelcentrum op 't Harde. De provincie heeft hiervoor EUR 1 miljoen gereserveerd. Lyda Sneevliet hierover: "Voorwaarde voor de subsidieverlening is dat het geraamde tekort niet oploopt. Dit betekent dat er niet meer betaald kan worden dan marktconforme prijzen. Gaan we door veel hogere prijzen over het budget heen, dan vervalt de subsidie. Wanneer alle partijen nu akkoord gaan met de getaxeerde marktconforme prijzen, kunnen we tot een snelle ontwikkeling van het centrum komen."

Om het plan te kunnen realiseren, moeten de huidige winkels en een aantal woningen worden gesloopt. Eigenaren dienen hiervoor schadeloos te worden gesteld en zullen of in het gebied zelf, of daarbuiten worden gehuisvest. Dat geldt ook voor de bewoners van de te slopen huurwoningen. Behalve met MKB Vastgoed Plan BV, moet woningcorporatie UWOON met de winkeleigenaren, de huizenbezitters en de huurders tot overeenstemming komen. Met al deze belanghebbenden is UWOON in onderhandeling.

De gemeenteraad van Elburg heeft als voorwaarde voor de subsidie van EUR 1,1 miljoen gesteld dat er voor 1 maart 2010 een overeenstemming is bereikt tussen de betrokken partijen. De gemeentelijke bijdrage is gerealiseerd door onder meer de waarde van het voormalige bibliotheekgebouw van `t Harde in het project in te brengen en door te putten uit de reserve volkshuisvesting en de reserve rioolheffingen. Ook aan de toekenning van de subsidie van de provincie Gelderland zijn voorwaarden verbonden. Net als bij de gemeente Elburg geldt dat uiterlijk 1 maart 2010 het project door UWOON contractueel zeker is gesteld.

Cruciaal zijn de verwerving van het vastgoed, de gronden en het komen tot een overeenstemming met MKB Vastgoed Plan. Door MKB is eerder een plan gemaakt voor de herontwikkeling van een gedeelte van het centrumgebied, de zogenaamde Eerste Fase. Om het integrale plan voor het hele centrumgebied te kunnen realiseren, moet UWOON met MKB tot overeenstemming komen over de door MKB gemaakte kosten. UWOON is hierover op dit moment nog steeds in onderhandeling met MKB. Mochten de onderhandelingen niet slagen, dan stelt wethouder Lyda Sneevliet: "Als het nu niet lukt, dan lukt het nooit. Dan wordt de Blokker herbouwd met de vergunning die de eigenaar nu al bijna een jaar in zijn bezit heeft. En dan gaan we weer met MKB Vastgoed om de tafel om de oude plannen die zij hadden alsnog te realiseren."