Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


dienst: Wonen Zorg en Samenleven

---

Nieuwe dienst: Wonen Zorg en Samenleven

29 december 2009

Twee gemeentelijke diensten gaan per 1 januari 2010 fuseren: Dienst Wonen en Dienst Zorg en Samenleven. Dit heeft het college van B&W 27 oktober besloten.

Doel van de fusie is betere dienstverlening aan de Amsterdamse burger. Daarnaast moet de fusie een structurele besparing opleveren van 1 miljoen euro per jaar. De besparing is mogelijk doordat de huisvestingskosten omlaag gaan en de organisatie efficiënter kan worden ingericht. Bij de nieuwe Dienst Wonen Zorg en Samenleven zullen ongeveer 350 mensen werkzaam zijn. Directeur wordt Suze Duinkerke, op dit moment directeur van Dienst Zorg en Samenleven.

De fuserende diensten werken al jaren intensief samen op terreinen als maatschappelijke opvang, woonservicewijken, begeleid wonen en de uitvoering van fysieke maatregelen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Ook de instellingen waarmee de gemeente op deze gebieden samenwerkt (zoals woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen) trekken in toenemende mate gezamenlijk op. De gemeente wordt een betere gesprekspartner van deze partijen als ze met één gezicht naar buiten treedt.

Zowel Dienst Zorg en Samenleven (DZS) als Dienst Wonen (DW) heeft uitvoerende taken gericht op dienstverlening aan de 'niet zelfredzame' Amsterdamse burger. DZS voert de individuele zorgvoorzieningen uit in het kader van de Wmo-verordening. DW heeft direct contact met burgers die om allerlei redenen -medisch en sociaal- ondersteuning nodig hebben bij het vinden van geschikte woonruimte. Op termijn moet de fusie daarom een betere dienstverlening aan de Amsterdamse burger kunnen opleveren. De gemeente krijgt minder loketten, bundelt haar expertise en kan mensen vanuit één plek bedienen. Voor dit ontwikkeltraject wordt twee jaar uitgetrokken.

DZS werd opgericht in 2007 om de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit te voeren. Dienst Wonen is ontstaan op 1 januari 2003 uit een reorganisatie in de ruimtelijke sector. Stedelijke Woningdienst, Milieudienst en Grondbedrijf werden toen Dienst Wonen, Dienst Milieu- en Bouwtoezicht en Ontwikkelingsbedrijf. De nieuwe Dienst Wonen Zorg en Samenleven (WZS) gaat met ingang van het nieuwe jaar van start. De verwachting is dat in de loop van 2010 gezamenlijke huisvesting in het pand aan de Jodenbreestraat 25 kan worden gerealiseerd.
Volg het laatste nieuws over de fusie op: www.wzs.amsterdam.nl.
---