Gemeente Enschede

Uren huishoudelijke hulp gegarandeerd

De gemeente heeft alle mensen die huishoudelijke hulp ontvangen een brief gestuurd. In de brief staat het aantal uren hulp dat ze in 2010 kunnen ontvangen. Dat aantal is gelijk aan het aantal uren hulp dat men nu feitelijk heeft. Niemand gaat er op achteruit. Bij onduidelijkheden of als er een fout is gemaakt dan kan men de gemeente bellen en wordt het meteen uitgelegd of hersteld.

Wethouder Wallinga: "De brieven zijn bedoeld om duidelijkheid te verschaffen op welke ondersteuning men in het nieuwe jaar kan blijven rekenen en van welke aanbieder. Ook willen we mensen informeren over hoe ze zelf de zorg kunnen regelen als ze voor een persoonsgebonden budget kiezen. Wij doen er alles aan om de gehele operatie zo snel mogelijk af te ronden, zodat iedereen snel duidelijkheid heeft. Door de hoge tijdsdruk, de grote aantallen (bijna 6000 mensen moeten een keuze maken) en doordat het een ingewikkelde materie is, zijn fouten niet uitgesloten. Die proberen we zo snel mogelijk te herstellen". Bij de vaststelling van het aantal uren is een nieuwe methode gebruikt. Niet langer een bandbreedte in klassen maar een vast aantal uren per week, gebaseerd op wat echt nodig is. Enschede sluit hiermee aan bij de werkwijze van andere gemeenten. Het aantal uren voor 2010 is gebaseerd op het werkelijk aantal uren dat een cliënt in 2009 heeft afgenomen. Iedereen behoudt dus het aantal uren dat in de praktijk werd ingezet. Als de persoonlijke omstandigheden inmiddels zijn gewijzigd dan wordt het aantal uren meteen aangepast. Inmiddels hebben bijna 3000 mensen de definitieve beschikking in huis. De rest volgt in januari.

De brief met de voorlopige toekenning heeft bij een aantal mensen vragen opgeroepen, bijvoorbeeld dat minder uren toegekend zouden zijn. Al deze vragen konden meteen naar tevredenheid worden beantwoord. Het telefoonteam van de gemeente staat klaar om alle mogelijke problemen op te lossen (speciale nummer 053-4817979 tijdens kantooruren). Ook Alfa-hulpen of medewerkers van de zorgaanbieders die vragen hebben kunnen zich tot de gemeente wenden via dit telefoonnummer. Ongeveer 5300 cliënten hebben de gemeente per antwoordkaart laten weten voor welke vorm van zorg zij kiezen. Circa 1200 mensen geven er de voorkeur aan om zelf de zorg in te kopen (persoonsgebonden budget). Het overgrote deel van de mensen geeft aan liever hulp in huis via een professionele zorgaanbieder te krijgen. De 600 mensen die de antwoordkaart niet hadden teruggestuurd zijn inmiddels bijna allemaal persoonlijk benaderd (telefonisch of bezoek aan huis).

Geplaatst: 29 december 2009.

29 december 2009