Vergaderen op windenergie; windturbine op Van Nelle Ontwerpfabriek

29/12/2009 14:46

Leene.txt

PERSBERICHT

Monumentale vergaderlocatie op windenergie

Windturbine op dak Van Nelle Ontwerpfabriek

Rotterdam, 29 december 2009 - De Van Nelle Ontwerpfabriek, het prestigieuze Rotterdamse rijksmonument, wil vergaderen op windenergie mogelijk maken. Op het dak van de Rotterdamse congres- en evenementenlocatie komt dan een windturbine te staan, die genoeg stroom opwekt om alle vergaderfaciliteiten van energie te voorzien. Het rijksmonument is al eerder bekroond met het hoogste milieukeurmerk, de Golden Green Key.

De turbine die wordt geplaatst is van het type donQi Urban Windmill. De stille en compacte windturbine is speciaal ontworpen om in een bebouwde omgeving energie te winnen. De windmolen komt op het dak van de 'tearoom' van het complex te staan.

Wind

Bij een windsnelheid van 4,5 m/s, de gemiddelde windsnelheid in Nederland, is het mogelijk 1.400 kWh per jaar op te wekken. Bovenop de Van Nelle Ontwerpfabriek is de windsnelheid hoger, waardoor de verwachte opbrengst 4000 kWh per jaar is - ongeveer wat de Van Nelle Ontwerpfabriek aan stroom verbruikt in de vergaderzalen.

"Het waait hier altijd hard", zegt Henk van Maanen, directeur Van Nelle Ontwerpfabriek Exploitatie BV. "Keer op keer waaide de vlag op het dak kapot. Zo ontstond het plan voor een windmolen." Mededirecteur Hans Baggerman: "Vergaderen op de wind, dat is toch prachtig?"

Monument

De Van Nelle fabriek, gebouwd tussen 1926 en 1930, wordt gezien als het meest toonaangevende gebouw uit de stroming 'Het Nieuwe Bouwen'. Sinds 1983 is het gebouw een rijksmonument: dat betekent dat elke uiterlijke ingreep aan strenge eisen moet voldoen, bijvoorbeeld die van de welstandscommissie.

De plaatsing van een turbine stuit echter niet op problemen: de geruisloze installatie staat uit het zicht bovenop het gebouw, is neutraal van kleur en vorm en is niet groter dan de vlaggenmast die nu op het dak staat. Daarmee laat de Van Nelle Ontwerpfabriek zien dat moderne energieoplossingen ook in een monumentale omgeving toepasbaar zijn.

Zonne-energie

Naast windenergie ziet de Van Nelle Ontwerpfabriek perspectief in energieopwekking door zonne-energie. De directie van de Van Nelle Ontwerpfabriek studeert op de mogelijkheden om op het dak zonnepanelen aan te brengen.

"De uitreiking van de Golden Green Key werkt motiverend", aldus Hans Baggerman. "Wie voor het keurmerk in aanmerking wil komen, moet voldoen aan tientallen voorwaarden. Wij kopen groene stroom in, spoelen toiletten door met water uit de rivier De Schie, de catering maakt gebruik van fair trade, biologische en streekproducten, enzovoorts. Maar ook op het gebied van energiezuinigheid willen we de beschikbare mogelijkheden benutten."

Over donQi

Het Rotterdamse donQi is een onderneming met veel ambities op het gebied van schone, duurzame en decentrale energieopwekking. Samen met de TU Delft en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium heeft donQi de compacte en stormbestendige Urban Windmill ontwikkeld. Deze geruis- en trillingsloze windturbine is inmiddels op meerdere plekken in Nederland toegepast. De terugverdientijd van de donQi Urban Windmill is tien jaar, de levensduur vijftien tot twintig jaar.

Over de Van Nelle Ontwerpfabriek

Sinds 1983 is de fabriek een rijksmonument. In 2000, na het vertrek van het bedrijf Van Nelle, is het complex volledig herontwikkeld, zonder haar allure te verliezen. Sindsdien draagt het pand de naam 'Van Nelle Ontwerpfabriek', daarmee verwijzend naar het rijke verleden en het heden, aangezien er veel creatieve bedrijven in het gebouw zijn gevestigd. In de Van Nelle Ontwerpfabriek worden tegenwoordig talloze congressen en seminars georganiseerd op de in totaal 10.000 m2 die beschikbaar is voor evenementen. Zo ontving de Van Nelle Ontwerpfabriek in 2008 bijvoorbeeld nog de 'Club de Madrid'.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vnof.nl/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,