Gemeente Uithoorn

Uithoorn op zoek naar een nieuwe burgemeester

25 september 2009
In mei 2009 heeft mevrouw Groen aangekondigd dat zij niet meer in aanmerking wil komen voor een volgende termijn als burgemeester van Uithoorn. Gevolg is dat Uithoorn op zoek moet naar een nieuwe burgemeester.

Voor het vinden van een nieuwe burgemeester bestaat een speciale procedure. Deze begint met het opstellen van een zogenaamde profielschets. Deze profielschets wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Na de aankondiging van mevrouw Groen heeft een speciale werkgroep uit de gemeenteraad zich hiermee beziggehouden. Het resultaat wordt op 1 oktober a.s. in een extra vergadering voorgelegd aan de gemeenteraad. Bij deze vergadering is ook aanwezig de Commissaris van de Koningin in Noord Holland, de heer mr. H.C.J.L.Borghouts.

De aanwezigheid van de heer Borghouts bij de extra raadsvergadering is belangrijk omdat de Commissaris een speciale rol heeft bij de benoeming van een burgemeester. Na het vaststellen van de profielschets is het namelijk de Commissaris die in de Staatscourant een advertentie plaatst voor een nieuwe burgemeester.. Na sluiting van de reactietermijn maakt de Commissaris een eerste selectie uit de belangstellenden. Vervolgens legt hij zijn selectie voor aan een speciale commissie uit de gemeenteraad van Uithoorn, de zogenaamde Vertrouwenscommissie. De gemeenteraad spreekt zich op 1 oktober ook uit over de samenstelling van deze commissie..

Na het overleg met de Commissaris voert de Vertrouwenscommissie gesprekken met de geselecteerde personen. De commissie de gemeenteraad over deze gesprekken in een besloten vergadering. Op basis hiervan formuleert de gemeenteraad een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Normaal gesproken wijkt de minister niet af van de aanbeveling van de gemeenteraad.

Het spreekt voor zich dat het verloop van de procedure zich voornamelijk achter gesloten deuren afspeelt. Over de gang van zaken kunnen in de komende periode dus weinig tot geen mededelingen worden gedaan. Waar mogelijk zullen wij u de komende tijd wel informeren over de stappen die in het proces zijn gezet.

Rest natuurlijk de vraag wanneer Uithoorn een nieuwe burgemeester kan verwelkomen..

De planning is gericht op benoeming van een nieuwe burgemeester in de tweede helft van april 2010.
^

* Afscheid burgemeester Groen