Gemeente Bernheze


Terugblik op de gemeenteraadsvergadering

Op donderdag 17 december 2009 vond de raadsvergadering plaats. Er stonden veel agendapunten op de agenda die de nodige tijd in beslag namen. De vergadering werd daarom op maandag 21 december 2009 voortgezet. Hieronder een korte weergave van de vergadering en een toelichting op enkele besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen.

Q-koorts
Diverse partijen hadden vragen over de Q-koorts en de maatregelen die nu worden genomen. In Bernheze zijn twee bedrijven besmet. De burgemeester legde uit dat Bernheze in het omgaan met de Q-koorts het beleid van het ministerie volgt. Inmiddels heeft hij overleg gevoerd met de burgemeester van Oss, die coördinerend burgemeester is, over de maatregelen die in de regio genomen worden.

Vaststellen verkeerscirculatieplannen
De verkeerscirculatieplannen voor de kernen Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Loosbroek en Vorstenbosch zijn vastgesteld. Doordat een meerderheid van de raad het amendement van Progressief Bernheze steunde, zal nu eerst verder onderzoek worden gedaan naar een randweg in Heeswijk-Dinther en het ombouwen van de doorgaande weg in Nistelrode.
De verkeerscirculatieplannen zijn een uitwerking van het op hoofdlijnen vastgestelde Verkeersstructuurplan uit 2007. In de verkeerscirculatieplannen zijn allerlei verkeersprojecten ingevuld.

Regionalisering brandweer in Brabant-Noord
De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om tot regionalisering van de brandweer in Brabant-Noord te komen en de huidige gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord te wijzigen. Dit voorstel is ook aan 20 andere gemeenteraden uit de regio voorgelegd. Met instemming van deze gemeenteraden wordt met ingang van
1 januari 2011 de uitvoering van de lokale brandweerzorg in intergemeentelijk verband opgedragen aan de Veiligheidsregio Brabant-Noord. De uitvoering is dan niet langer in beheer van de gemeentelijke brandweer.

Vaststellen tarieven 2010 van de diverse belastingen en rechten De gemeenteraad heeft in deze laatste raadsvergadering van het kalenderjaar een besluit genomen over de nieuwe tarieven voor 2010 van onder andere de onroerende zaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, reinigingsrecht, rioolheffing en marktgelden. Voorafgaand aan de raadsvergadering hadden de leden van de Raadscommissie Bestuur en Strategie al uitgebreid gediscussieerd over vooral de nieuwe tarieven rioolheffing. Om aan de bezwaren van de raad tegemoet te komen, stelde het college voor om alsnog een variatie in de tariefstelling op te nemen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in een tarief voor woningen en niet-woningen. Daarbij wordt aangesloten bij de bestaande verhouding in opbrengst rioolrecht voor woningen en niet-woningen. Een meerderheid van de raad stemde in met dit voorstel.

Cultureel Centrum de Pas
Naar aanleiding van de derde bestuursrapportage ontstond een discussie over de kosten van de inhuur van een externe toezichthouder bij De Pas. De raad heeft besloten dat geld niet beschikbaar te stellen en vraagt het college van burgemeester en wethouders om zo snel mogelijk inzicht te geven in de inkomsten en uitgaven van De Pas. Een meerderheid van de raad steunde ook een amendement van Bernheze Solidair en daarmee wordt er geen geld gereserveerd voor onderzoek naar onder andere de bedrijfsvoering van De Pas.

Informatie
Voor de volledige besluitenlijst en de inhoud van het aangenomen amendement en de moties verwijzen wij u naar de besluitenlijst op www.bernheze.org.
Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35