Gemeente Den Haag

Nieuws

Zand opspuiten Scheveningen van start

Gemeente Den Haag

Groot onderhoud aan strand Scheveningen in januari en februari 2010


* Gepubliceerd: 29 december 2009

* Laatste wijziging: 29 december 2009

Het strand van Scheveningen krijgt een flinke opknapbeurt. Een onderdeel van het project Kustversterking & Herinrichting Boulevard is het breder maken van het strand met 40 tot 70 meter. Hiervoor wordt in totaal 2,6 miljoen vierkante zand opgespoten. Dit gebeurt in 2 fasen. De eerste fase begint op 4 januari 2010 en duurt tot eind februari 2010.

Het opspuiten van zand (' zandsuppletie') zorgt ervoor dat het strand tijdelijk minder goed toegankelijk is en dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Den Haag vragen omwonenden en bezoekers dan ook om rekening te houden met het volgende:

* Het verspreiden van zand gebeurt met zware machines.
* Er ontstaat tijdelijk drijfzand.

* Het gebied in de buurt van de zandsuppletie is afgesloten met hekken. Het is verboden om dit gebied te betreden!
* Bezoekers moeten hun hond aan de lijn te houden in de buurt van de hekken.

Ook ruiters te paard, watersporters, hondenbezitters en andere gebruikers van het strand moeten rekening houden met deze tijdelijke situatie en de mogelijke gevaren. Op het strand zijn toezichthouders en informatieborden aanwezig, die de strandbezoekers inlichten over de veiligheid in het gebied.
Zandsuppletie: zand opspuiten
Zandsuppletie: zand opspuiten


1,6 miljoen vierkante meter zand

De afgelopen weken zijn de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Over het hele strand, van haven tot Pier, ligt nu een pijpleiding. Vanaf 4 januari vaart een zogenoemde `sleephopperzuiger' naar gebieden om zand te winnen, zo'n 15 kilometer uit de kust. De zuiger zuigt zand op van de bodem, in het schip. Terug in de haven wordt vervolgens met een pijpleiding het zand op het strand gespoten.

In de eerste fase wordt 1,6 miljoen vierkante meter zand opgespoten. De tweede fase vindt plaats tussen oktober 2010 en maart 2011. Dan komt er nog eens een miljoen vierkante meter zand bij.