Ingezonden persbericht



Floris Meydam 90 jaar!
Nationaal Glasmuseum eert befaamde glaskunstenaar met tentoonstelling en portretserie door Koos Breukel.

Op 29 december aanstaande wordt Floris Meydam 90 jaar. Floris Meydam is één van de belangrijkste glaskunstenaars van naoorlogs Nederland. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met die van de Glasfabriek Leerdam. Gedurende meer dan een halve eeuw ontwerpt hij vazen, unica's, serviezen en verpakkingsglas, zoals het beroemde Calvé sausflesje. Als glaskunstenaar en industrieel ontwerper wint Meydam een groot aantal prijzen, waaronder de Good Design Award van het Museum of Modern Art in New York, in 1952.

De Negentig van Meydam
Het Nationaal Glasmuseum organiseert in 2010 een overzichtstentoonstelling met negentig unica's van Floris Meydam. Ruim vijf decennia glaskunst die een beeld geven van de artistieke veelzijdigheid van deze kunstenaar/ontwerper. De Negentig van Meydam is één van de openingstentoonstellingen waarmee het spectaculaire nieuwe Nationaal Glasmuseum zich in juni 2010 aan het Nederlandse publiek presenteert.

In ieder huishouden staat wel een Meydam
Geboren in 1919 te Leerdam, komt Meydam in 1935 in dienst van de glasfabriek als assistent op de afdeling Reclame. Hij volgt van 1939 tot 1943 de Avondschool Kunstindustrieel Onderwijs te Utrecht. In 1943 en 1944 is hij leerling van de cursus Glasdecoratie aan de Glasschool Leerdam. Vervolgens doceert hij daar zelf tot 1947. Gedurende 35 jaar (1949-1984) is Meydam hoofd van de ontwerpafdeling. In die hoedanigheid geeft hij de na-oorlogse collectie van de glasfabriek een herkenbaar en eigen gezicht. Hij is verantwoordelijk voor een groot aantal ontwerpen voor zowel gebruiksglas (glasserviezen, schalen, vazen e.d.) als voor verpakkingsglas. Daarnaast maakt hij talloze ontwerpen voor gelegenheidsglas, Leerdam Unica, Leerdam Serica en glaspanelen. Ook maakt hij ontwerpen voor onder meer de keramische industrie waaronder het bekende Black Princess van Regina. Kenmerkend voor zijn werk is de eenvoud van de vormgeving.

Samen met Willem Heesen, Sybren Valkema en Gerard Thomassen behoort Floris Meydam tot de tweede generatie van ontwerpers die na Andries Copier het beeld bepalen van het Nederlandse glas. Na zijn pensionering aan de Glasfabriek Leerdam in 1984 blijft Meydam tot 2007 Unica vervaardigen, vooral met de Engelse glasblazer Neil Wilkin in diens studio in Frome. Zijn laatste ontwerp is het Ariane Oranjevaasje, gemaakt in opdracht van het Nationaal Glasmuseum in 2007, ter gelegenheid van de geboorte van prinses Ariane.

Koos Breukel fotografeert Floris Meydam
Op verzoek van het Nationaal Glasmuseum heeft fotograaf Koos Breukel begin november een portretserie gemaakt van Floris Meydam in zijn woonhuis te Leerdam. Breukel is vooral bekend van zijn portretten. Eerder maakte hij indrukwekkende fotoseries van Simon Vinkenoog, Lucian Freud en Jan Wolkers.