Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB verontwaardigd over extra kosten bij vervanging OVChipkaart

De ANWB vindt het niet acceptabel dat reizigers moeten betalen voor een nieuwe OV-chipkaart als de oude is verlopen. Ook vindt de bond het onterecht dat het reissaldo niet kan worden overgeboekt van een oude naar een nieuwe kaart en dat er kosten moeten worden gemaakt voor restitutie van het reissaldo. Dit stelt de ANWB in reactie op de berichtgeving van de RET over vervanging van OV Chipkaarten die in gebruik zijn sinds 2005. Deze kaarten zijn maximaal 5 jaar geldig en vervallen per 1 januari a.s. De ANWB verwacht dat veel OV reizigers in Rotterdam onaangenaam verrast zullen worden door deze regeling omdat zij zich in veel gevallen niet bewust zijn van het feit dat hun kaart verloopt.

Volgens de ANWB worden gebruikers van de OV Chipkaart straks onterecht op extra kosten gejaagd. Omdat de geldigheid van de huidige kaart afloopt moeten reizigers een nieuwe OV Chipkaart kopen. Deze kost opnieuw 7,50 euro. De ANWB zet vraagtekens bij de noodzaak van deze nieuwe investering. In plaats hiervan wil de ANWB een borg ('statiegeld') op de kaart, zodat de reiziger slechts eenmaal kosten hoeft te maken bij aanschaf. Hiervoor pleit de ANWB al sinds de invoering van de OV Chipkaart.

De ANWB vindt bovendien dat de reiziger zijn reissaldo kostenloos moet kunnen overzetten naar de nieuwe kaart, dan wel dat het saldo moet worden gerestitueerd. De bond protesteert tegen het feit dat restitutie van het reissaldo pas mogelijk is vanaf een minimumbedrag van 5 euro en dat dit 2,50 euro aan administratiekosten kost. Immers, de kaarteigenaar heeft al betaald voor dit saldo en heeft het recht dit volledig te gebruiken.

De ANWB adviseert reizigers in alle gevallen de houdbaarheidsdatum van hun kaart te controleren en eventueel saldo zoveel mogelijk op te gebruiken voordat hun kaart vervalt.

Zie ook het bericht dat de RET hierover publiceerde: http://www.ret.nl/over-ret/nieuws-en-pers/vernieuwen-ov-chipkaart.aspx