Politie Zeeland


---


Z-3752-2009 Opsporingsonderzoek in handel, uitvoer en dealen van drugs

Politie Zeeland heeft onder leiding van het OM en in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en de KLPD waterpolitie een opsporingsonderzoek verricht.
Het onderzoek had betrekking op de handel in hennep, de uitvoer van hennep naar België en het lokaal dealen van hennep vanuit een horeca-inrichting te Hulst, met als hoofdverdachte een 43-jarige man uit de gemeente Hulst. Er werden in totaal 16 verdachten in Nederland aangehouden. Het onderzoek werd gestart in mei 2009. Er werden verschillende BOB-middelen (bijzondere opsporingsbevoegdheden) ingezet. Op 16 oktober leidde dit tot de aanhouding van eerdergenoemde verdachte en diens 43-jarige echtgenote. Tevens werden hierna twee voor hem werkende koeriers aangehouden, te weten een 39- jarige man uit Hulst en een 44-jarige man uit Hulst. Ook werden die dag doorzoekingen verricht op verschillende locaties te Clinge, Hulst en Axel. In totaal werd 7 kg hennep in beslag genomen en werden twee hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld. In de voorbereiding werd op 3 oktober al eerder een transport naar Zeeland onderschept in Noord-Holland waarbij een hoeveelheid van 5 kilogram hennep in beslag werd genomen en een verdachte, een 39-jarige man uit Hulst, werd aangehouden. Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat er werd gedeald in harddrugs te Hulst door eerdergenoemde verdachte en diens partner, die eveneens werd aangehouden op 16 november te Hulst. In verband met het dealen in softdrugs vanuit een horeca-inrichting te Hulst werd op 17 december een werknemer van deze zaak, 34-jarige man uit Hulst aangehouden. Vanaf 16 oktober t/m 28 december werden in totaal nog eens acht verdachten aangehouden welke woonachtig waren in Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant. Gedurende het onderzoek werden in totaal onder leiding van de rechter-commissaris 10 doorzoekingen verricht. In twee gevallen werden daarbij de aanhoudingen verricht door een AT (arrestatieteam) en werden twee scherpe vuistvuurwapens aangetroffen. Op een adres nam de politie enkele tienduizenden euro's in beslag en 250 XTC-pillen. Op dit moment zitten nog vier verdachten in voorarrest t.w. een 43-jarige man uit Hulst, een 39-jarige man uit Hulst, een 38 jarige man uit Zwaag en een 35 jarige man uit Delft. Een verdachte welke gisteren te Amsterdam werd aangehouden een 54-jarige man zit thans in verzekering in Torentijd te Middelburg. De verdachten worden verdacht van deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven genoemd in de Opiumwet. Inzake het dealen vanuit de horecazaak te Hulst zal een bestuurlijke rapportage door de politie worden verstrekt aan de burgemeester van de gemeente Hulst teneinde sluiting van dat pand mogelijk te maken.
Omdat het Zeeuwse onderzoek raakvlakken had met het telen van hennep en dealen van hennep in België (gebied van het gerechtsarrondissement Dendermonde) werd onder leiding van de Onderzoeksrechter te Dendermonde in België gelijktijdig een opsporingsonderzoek ingesteld door de Federale Gerechtelijke Politie te Dendermonde. Gedurende dit onderzoek in België werden meerdere verdachten aangehouden (in totaal 15) en doorzoekingen verricht. Op een lokatie in België werd een stekkerij (hennepstekken) aangetroffen en ontmanteld. Daarnaast kwam tevens een handel in grote hoeveelheden cocaïne aan het licht welke afkomstig bleek te zijn van Zuid-Amerika en via de haven van Antwerpen werd binnengesmokkeld. Onder de verdachten in België waren meerdere havenarbeiders betrokken. Op verzoek van eerdergenoemde onderzoeksrechter te Dendermonde werden op 16 oktober 2009 te Hulst twee verdachten aangehouden te weten een 28-jarige man die op dat moment nog maar korte tijd te Hulst woonachtig was en middels de verkorte procedure overgeleverd werd aan België, en een 28-jarige vrouw uit Axel.

---- --