Persbericht

Finalisten TIME for Korfbal Challenge 2009 bekend

Zeist, 29 december 2009 - Koog Zaandijk en de Tulips staan woensdag 30 december in de finale van de TIME for Korfbal Challenge. De Tulips wonnen vandaag met 22-20 van Fortuna/MHIR en Koog Zaandijk was te sterk voor België: 17-28. De finale vindt plaats in Topsportcentrum Rotterdam en begint om 20.45 uur. Fortuna/MHIR en België spelen om de 3e en 4e plaats, aanvang 18.30 uur. De wedstrijd om de 5e en 6e plaats gaat tussen DOS'46/Engeldot en Chinees Taipei en begint om 16.45 uur.

Tulips in duel voor de fijnproevers langs Fortuna/MHIR De Tulips hebben zich dankzij een 22-20 overwinning tegen Fortuna/MHIR geplaatst voor de finale van het TIME for Korfbal Challenge. Voor Fortuna rest de strijd om de derde en vierde plaats van het toernooi. In het fysieke duel, waarin scheidsrechter Ronald Buis het lastig had, waren het vooral de onderlinge duels die de fijnproevers op de tribune een heerlijke wedstrijd voorschotelden.

Fortuna begon de wedstrijd zonder basisspelers Barry Schep en Mirjam Maltha, maar daar was in de eerste helft weinig van te merken. Thomas Reijgersberg vocht heerlijke duels uit met Leon Simons en Raymond Witvliet met Mick Snel. De Tulips bracht na zeven minuten de marge voor het eerst op twee goals. Fortuna schakelde verdedigend een tandje bij. De koploper in de Lotto Korfbal League staat bekend om het goede en stugge verdedigen. De Tulips had het moeilijk en zag de voorsprong slinken van 7-4 tot 9-7 bij de rust. In de tweede helft namen de onderlinge irritaties toe. Scheidsrechter Buis kreeg het vooral in die fase moeilijk. Na herhaaldelijk commentaar kreeg bondscoach Jan Sjouke van den Bos een gele kaart. Overigens is deze zonder gevolgen. Barry Schep en Marjolein Kroon moesten voor Fortuna voor meer aanvallend vermogen zorgen. Dat lukte voor een deel. Beiden maakten twee goals, maar een Delftse voorsprong zat er niet in. In deze fase van de wedstrijd waren het de duels tussen Johannis Schot en Arjan Theil die voor vuurwerk zorgden. Twee goals van Leon Simons brachten de beslissende marge voor de Tulips weer op twee. De slotfase was leuk voor het publiek. De teams scoorden om en om, waardoor de overwinning niet meer in gevaar kwam. Al met al een leuke wedstrijd waarin het publiek kon genieten van de persoonlijke duels. Er werd aan beide kanten flink uitgedeeld, maar gemeen werd het nooit. De laatste goals werden gescoord de Johannis Schot voor de Tulips en de eindstand werd bepaald door Barry Schep.

Scores Fortuna/MHIR:
Marrien Ekelmans 7, Raymond Witvliet 4, Marjolijn Kroon 3, Barry Schep 2, Arjan Theil 2, Jennifer Tromp 1, Denise Bezemer 1

Scores Tulips:
Jos Roseboom 4, Henriet Brandsma 4, Johannis Schot 3, Mick Snel 3, Leon Simons 3, Gerald van Dijk 3, Nisha Verwey 1, Mady Tims 1

Koog Zaandijk heeft een helft moeite met België
De tweede finaleplaats is voor Koog Zaandijk. De koploper in de Lotto Korfbal League keek halverwege de wedstrijd nog tegen een achterstand aan, 11-10. De tweede helft zette de ploeg orde op zaken. Onze zuiderburen hadden moeite om het tempo van Koog Zaandijk bij te houden. Het missen van een strafworp, met direct daarna de 11-14 van Chris Kaper was het breekpunt van de wedstrijd. Koog Zaandijk kon makkelijk afstand nemen en een verdiende 17-28 overwinning boeken. De eerste helft was onder leiding van Paul Jeanes. Halverwege moest hij geblesseerd afhaken en werd vervangen door Ronald Buis. Deze revancheerde zich voor de eerste wedstrijd en floot uitstekend.

De wedstrijd ging flitsend van start. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd van de Belgen was er een basisplaats voor Bart Cleyman en Davor Duronjic. Laatstgenoemde wist binnen 9 seconden te scoren. Nog geen 23 seconden later zorgde Kim Cocu voor 1-1. Daarmee was de toon gezet. De Belgen vonden elkaar makkelijk en Koog Zaandijk was zoekende naar de juiste vorm van de dag. Bart Cleyman had Rick Voorneveld de eerste helft goed aan banden. In het andere vak speelde Davor Duronjic een puike helft tegen Tim Bakker. Nadat België uitliep naar een 6-2 voorsprong kwam Koog Zaandijk langzaam in de wedstrijd. Toch was het België dat aan de goede kant van de score bleef. De 9-8 van Mitch Lenearts was om in te lijsten. De tweede helft gaf een ander wedstrijdbeeld. Koog Zaandijk schakelde een tandje bij en gaf hiermee de Belgen het nakijken. De score werd binnen 7 minuten omgezet van 11-10 naar 11-13. Jens van Hoof miste een strafworp en daarna was eigenlijk de wedstrijd gespeeld. Opvallend was dat de snelheid van balbehandeling bij de Belgen een stuk lager lag dan bij Koog Zaandijk. Ook het duel tussen Tim Bakker en Davor Duronjic bleef voor het publiek een genot om naar te kijken. De lol tussen beide spelers droop er vanaf. Met nog ruim 10 minuten op de klok moest Bart Cleyman geblesseerd het veld verlaten. Daarna beruste de Belgische bondscoach zich in de nederlaag en bracht veel andere spelers in het spel. Uiteindelijk kon Koog Zaandijk zo naar een grote 17-28 overwinning weglopen en zich zo makkelijk plaatsen voor de finale tegen de Tulips. Dat belooft wat! Scores Belgie:
Bart Cleyman 5, Davor Duronjic 4, David Peeters 3, Sara Goossens 1, Mitch Lenearts 1, Nick Janssens 1, Gwenny de Plecker 1, Annelies Vandenberghe 1

Scores Koog Zaandijk:
Tim Bakker 6, Roxanna Detering 5, Rick Voorneveld 4, Kim Cocu 3, Chris Kaper 3, Eva Sprangers 3, Erik de Vries 2, Elisa Fennema 1, Bart Nieuwenweg 1

Een finale om naar uit te kijken

In de finale om 20.45 uur op woensdag staan de teams van de Tulips en Koog Zaandijk tegenover elkaar; een geweldig affiche voor een mooie wedstrijd. De Tulips met geroutineerde spelers en geweldige debutanten uit Jong Oranje tegen de sterkste Lotto Korfbal Leagueploeg van dit moment. Simons en Roseboom versus Bakker en Voorneveld, Brandsma en Tims versus Detering en Cocu; dat worden mooie duels. Breng daarbij het elan van Mick Snel, die op zijn 16e speelt alsof hij al jaren in de top meedraait tegen bijvoorbeeld Chris Kaper, die zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft; het wordt smullen.