KRO

KRO Profiel maakt een portret van Boudewijn de Groot

Uitzenddatum: 30/12/2009

`de stille kracht'

KRO Profiel schetst het leven en de carrière van zanger Boudewijn de Groot, "een man met een onvergankelijk oeuvre, een enorme schat aan intelligente liedjes en een stem die nu al generaties lang op onze schouder met ons meereist", zoals Ron Stoeltie - chef van Radio 2 - hem in de uitzending typeert (30 december , 21.05 uur, Nederland 2).

In de jaarlijkse Top 2000 allertijden figureren steevast enkele van zijn nummers, in 2005 scoorde hij er met het lied `Avond' zelfs de nummer 1 positie.

Samen met tekstschrijver Lennaert Nijgh was Boudewijn de Groot verantwoordelijk voor de soundtrack van de jaren zestig. Aanvankelijk als troubadour van de protestgeneratie ("Meneer de president"), later als "chansonnier van iedereen". De fantasierijke, gevoelige teksten van Nijgh en het vlakke, maar indringende stemgeluid van De Groot, vormen de ideale combinatie, zegt collega-musicus Ernst Jansz in KRO Profiel. "Boudewijn is een meester in het ingetogen bezingen van emoties. Het zorgt er voor dat iedereen zich kan herkennen, dat het nergens overdreven of onveilig wordt."

Jansz verklaart daarmee ook de terugkeer van de zanger als winnaar van de Top 2000. Het land omhelsde massaal de oude troubadour omdat "mensen terugverlangden naar de pure kracht van de man met z'n gitaar. Bijna als een revanche op de jaren 80 en 90 waarin de muziek ernstig is vervlakt".

"De stille kracht", zo heet de uitzending van KRO Profiel over Boudewijn de Groot. Vrienden en collega's typeren hem als een man van weinig woorden, een introverte figuur. "Hij kon onbereikbaar en zelfs onbenaderbaar zijn", zegt jeugdvriend Rudolf Lucier. Het toeval wil dat Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh opgroeien in dezelfde straat in het keurige Heemstede. "Het lot heeft ze tot elkaar aangetrokken", zegt Ernst Jansz over hun vriendschap. "Ze hebben allebei roots in Nederlands Indië. Alle nummers die zij hebben gemaakt, zijn doorspekt met thema's als verloren liefde, verloren mogelijkheden, verloren jeugd. Daarin hebben ze elkaar enorm aangevoeld".

Boudewijn de Groot werd geboren in een Jappenkamp in Nederlands Indië. Toen hij nog geen jaar oud was stierf zijn moeder aan uitputting. Na de oorlog werden Boudewijn en zijn broer en zusje bij familie in Nederland ondergebracht. Zijn vader keerde terug naar Indonesië. Pas op latere leeftijd zou het gezin worden herenigd. "Het was er niet gezellig, er was weinig hartelijks gaande in dat huis", zegt jeugdvriend Rudolf Lucier.

Volgens Lucier is dat jonge verdriet bepalend geweest. "Het jonge verlies van zijn moeder is maatgevend geweest voor zijn gevoelsleven. Hij heeft al heel vroeg ervaren dat het liefste je zomaar kan worden afgenomen". Volgens Lucier heeft Boudewijn het zijn latere vrienden niet altijd gemakkelijk gemaakt. "Boudewijn heeft een talent om te verlaten", zegt hij in KRO Profiel. "Hij kan rigoureus alle schepen achter zich verbranden". Dat is ook kenmerkend voor zijn muzikale carrière.

Na de ongekende successen van de jaren zestig verliet Boudewijn de Groot van de ene op de andere dag Lennaert Nijgh om zich met wat vrienden af te zonderen in een boerderij in Dwingeloo. Ook later verlaat hij met enige regelmaat voor langere perioden het podium. "Hij kan heel goed zonder al die aandacht" zegt zijn echtgenote Anja Bak. "Hij is erg lang erg verlegen geweest". Dat Boudewijn de Groot telkens op het podium terugkeert en ook nu nog altijd volle zalen trekt, komt voort uit innerlijke noodzaak, veronderstelt Ernst Jansz. "Die muziek heeft hij nodig om zich te kunnen uiten, om in harmonie te zijn met zichzelf. Dan maar tegen wil en dank het podium op".

Deze aflevering van KRO Profiel is gemaakt door documare, Fons de Poel.

KRO Profiel: Boudewijn de Groot, woensdag 30 december om 21.05 uur , Nederland 2