IVN Nederland


Fruitbomen snoeien

Het snoeiseizoen van de hoogstambrigade van IVN Raalte is begonnen. Woensdag 30 december wordt er gesnoeid bij Wijnmakerij de Landman aan de Tolhuisweg in Raalte

De Raalter hoogstambrigade telt tien vrijwilligers. Ze maken deel uit van een netwerk van brigades die in diverse plaatsen in Overijssel fruitbomen op hoogstam onderhouden. Doel van het onderhoud is om de bongerds als cultuurhistorische elementen in het landschap te behouden.

Vroeger konden de bomen voor een deel voorzien in de voedselvoorziening van de eigenaren. Appelrassen als Goudrenet/Schone van Boskoop, Notaris en Groninger Kroon en perenrassen als Gieser Wildeman en Zwijndrechtse wijnpeer zijn (bijna) in vergetelheid geraakt, doordat het fruit vooral uit de supermarkt wordt gehaald. Toch zijn er her en der in Salland nog vele boomgaarden van decennia oud bewaard gebleven. Ze mogen dan aan voedingswaarde hebben verloren, voor de natuur zijn ze nog steeds belangrijk. Ze bieden voedsel, schuil- en nestelgelegenheid aan vogels, kleine zoogdieren en insecten.

Iedereen die mee wil helpen of gewoon even wil komen kijken, is van harte welkom. Voor snoeigereedschap wordt gezorgd, het dragen van werkkleding is raadzaam. De eigenaar van de bomen zorgt voor koffie in de pauze en soep na afloop.

In het eerste kwartaal van 2010 zijn er ook nog drie werkdagen. Meer informatie geeft Ivo Leijten, coördinator van de IVN-werkgroep, via 06-53257560

30 december 2009 09:00 uur
Georganiseerd door: IVN Raalte
http://www.ivn.nl/raalte