Rijksvoorlichtingsdienst

Minister van Middelkoop ontvangt Hr.Ms. Evertsen bij terugkomst

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop verwelkomt woensdag 30 december het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr.Ms. Evertsen bij de terugkomst in thuishaven Den Helder. Op de rede van Den Helder reikt hij samen met de commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk, de medaille voor vredesoperaties uit aan de commandant van het schip, kapitein-luitenant ter zee Cees Vooijs en zijn bemanning. Het marineschip fungeerde de afgelopen maanden als vlaggenschip van de EU-operatie Atalanta, de missie die zich richt op de bestrijding van piraterij in de wateren rond Somalië.

Operatie Atalanta is een door de Europese Unie geleide missie en richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Van 13 augustus tot 13 december voerde de Nederlandse commandeur Pieter Bindt vanaf Hr.Ms. Evertsen het commando over de EU-vloot. Deze bestond uit tien fregatten, diverse helikopters en maritieme patrouillevliegtuigen uit acht landen. Het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) zette zich de afgelopen maanden in voor het beschermen van voedseltransporten van het World Food Programma, het beschermen van kwetsbare scheepvaart in het gebied én het bestrijden van piraterij.

Piraterij

Hr.Ms. Evertsen kwam de afgelopen maanden meerdere malen in actie tegen piraterij. Zo hield de Lynx boordhelikopter een scheepje met piraten tegen, waarna een Noors fregat hen kon ontwapenen. Ook assisteerde het Nederlandse fregat de bemanning van het koopvaardijschip Irene E.M., nadat het schip na een kaping van vijf maanden door Somalische piraten werd vrijgelaten. Nadat de Nederlandse militairen zeker hadden gesteld dat zich geen kapers meer aan boord bevonden, leverden ze medische assistentie, voedsel en water aan de 22-koppige bemanning van het vrachtschip. Begin december hield de bemanning van Hr.Ms. Evertsen op 50 mijl ten zuiden van Salalah (Oman) dertien piraten aan, nadat zij een koopvaardijschip probeerden te kapen. Ondanks intensieve onderhandelingen door de Europese Unie, toonde geen land in de regio zich vervolgens bereid om de piraten te berechten. Op 17 december besloot de Europese Unie dat de Evertsen de dertien Somalische piraten moest laten gaan. Nadat de zeerovers op hun eigen scheepje waren gezet, begon het schip aan de terugreis naar Nederland. Daar arriveert het een week later dan gepland.

Noot voor redacties (