Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Winnaars Zonnetjes 2009

De vrijwilligersprijs het Zonnetje wordt jaarlijks, tijdens de eindejaarsbijeenkomst van deelgemeente Kralingen-Crooswijk, uitgereikt aan de hiervoor in aanmerking komende vrijwilligers en/of vrijwilligersorganisaties. De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldprijs van 500 dat besteed moet worden aan activiteiten op het gebied van vrijwilligerswerk, en een bos bloemen.

Ronald Kocke - Stoom Stichting Nederland

Ronald Kocke ontvangt de oorkonde van Michel de Visser Foto: Karin Oppelland

Een van de stuwende krachten binnen de Stoom Stichting Nederland is voorzitter Ronald Kocke. Het doel van deze stichting is het herstellen van historische stoomlocomotieven en dit cultureel erfgoed behouden voor het nageslacht. De stichting telt ruim 100 vrijwilligers die zonder subsidie de touwtjes aan elkaar weten te knopen dankzij dik duizend donateurs. Met een prachtige loods waar zich onder andere zeven stoomlocomotieven en enkele unieke rijtuigen bevinden zorgt de stichting voor een prachtige verzameling en een belangrijke publiekstrekker in onze deelgemeente. Bekend zijn de stoomdagen waar zon 6.000 bezoekers op af komen. Een goed geoliede organisatie, waar vrijwilligers als vrienden met veel plezier werken en hun kennis overdragen aan een breed publiek.
Daarom heeft het dagelijks bestuur van de deelgemeente besloten Ronald Kocke, en met hem alle andere vrijwilligers van deze organisatie in t Zonnetje te zetten.

Bewonersgroep Goudse Rijweg/Vlietlaan

Bewonersgroep Goudse Rijweg/Vlietlaan
Foto: Karin Oppelland

De Bewonersgroep Goudse Rijweg/Vlietlaan staat bekend als eigenwijs, vasthoudend en het hebben van een lange adem bij tegenslag. Een groep die goed de weg weet naar instellingen en politici als er problemen zijn, maar ook is het een groep die weet hoe je een feest voor de buurt organiseert. Jongerenoverlast in de buurt was voor het opbouwwerk destijds de aanleiding om de bewoners bij elkaar te roepen. Deze bewoners werden een hechte groep, die na een start onder de vleugels van het opbouwwerk nu zelfstandig functioneert. Deze groep heeft een voorbeeldfunctie en daarom zet het dagelijks bestuur van de deelgemeente de de dames Elizabeth Dumee, Diana Veer, Gaby Struik, Lenie van Vliet, Janneke de Wit en de heer Wijnand van Vliet graag in t Zonnetje.

Arnold Willebrands

Arnold Willebrands ontvangt de oorkonde en bos bloemen van Gerard Schuiling
Foto: Karin Oppelland

Als kind was de nu 38-jarige ondernemer Arnold Willebrands al verzot op het spelen met radiografisch bestuurde autos. Die werden regelmatig total loss gereden en door hemzelf gerepareerd. Als knul van 12 jaar werkte hij op zaterdagen en tijdens de vakantie in het magazijn bij zijn vader. Na een aantal opleidingen werd hij in 2004 algemeen directeur en na de pensionering van zijn vader werd hij op 1 januari 2009 directeur/eigenaar. Als ondernemer is Arnold nauw betrokken bij de wijkeconomie. Hij Is actief lid van de ondernemerskring en brengt zijn kennis graag over aan andere ondernemers en starters. Niet alleen op de ondernemers op de Autostrada waar hij gevestigd is, maar ook ondernemers uit andere centra in de deelgemeente profiteren van zijn adviezen. Zo is hij initiatiefnemer van het project een schone, hele en veilige Autostrada, waar hij een aantal collega-ondernemers enthousiast voor wist te maken. Meer dan genoeg reden om hem in t Zonnetje te zetten.

Riet Hoogstraaten

Riet Hoogstraaten en Lucas de Boer
Foto: Karin Oppelland

Riet Hoogstraaten ging jarenlang van kroeg naar kroeg, en ook in coffeeshops was zij een geziene gaste. Zij was daar echter niet om een pilsje te pakken of een jointje te roken, neezij was heilsoldaat voor het Leger des Heils met de collectebus en gewapend met de Strijdkreet. Haar persoonlijke motto is: Ieder mens is Gods mens. Riet was echter niet alleen actief in het Leger des Heils: als echte Crooswijkse nam ze deel aan buurtcommissies en andere overleggroepen. Ze leefde voor het contact met mensen. Ook tijdens haar werk in de verpleging van verzorgingshuis Pniel. En niet alleen mensen waren haar vrienden, want jarenlang was zij de vriendin van de vele zwerfkatten op de begraafplaats in Crooswijk, die elke dag op haar hapjes zaten te wachten. Door ziekte moest ze het dit jaar rustig aan gaan doen. Met pijn in het hart moest ze de mensen die ze jarenlang ontmoette loslaten.
Riet Hoogstraaten, ook wel bekend als Tante Rietje, wordt vanwege al haar goede daden door de deelgemeente in t Zonnetje gezet.

Buurtgroep Nieuw Crooswijk

Buurtgroep Nieuw Crooswijk
Foto: Karin Oppelland

De Buurtgroep Nieuw Crooswijk is al jarenlang actief in hun wijk. Een actieve groep bewoners, die altijd gebruik maakte van de mogelijkheden tot participatie en inspraak. Het begon allemaal met de stadsvernieuwing, waarna de herstructurering volgde. Uitverhuizingen en sloop zorgde voor veel emoties. Toch bleef de groep zich positief inzetten voor hun wijk. De groep heeft als speerpunten veiligheid, jeugd en verkeersveiligheid. De wijk leefbaar houden tijdens het werk is hun motto en daarmee zitten zij op een lijn met de deelgemeente. De groep is de ogen en oren van de wijk en de groepsleden volgen de ontwikkelingen kritisch, maar met een positieve instelling. De buurtgroep, bestaande uit Tonnie van der Sluijs, Christa Driessen, Marian van Hengel, Diana van Herpen, Dien van Herpen, Steef van Hengel, Fatma Sahintas, Nathalie Krieg, Ada van Loon, Jenny Flantua en Marja Kerpel, heeft een geweldige signaalfunctie waar de deelgemeente zeer dankbaar voor is. Een Zonnetje is dus meer dan op zijn plaats.