Gemeente Tilburg

Persbericht
30 december 2009

Tilburg maakt harde afspraken over busveiligheid

'Weekendje weg' nu ook in de Nightliners

Intensieve samenwerking voor een veiliger busvervoer in de regio Tilburg, daar zetten de vier betrokken partijen op 30 december graag hun handtekening onder. Tijdens een ritje met een stadsbus lichtte burgmeester Opstelten toe blij te zijn dat er in Tilburg zo voortvarend aan gewerkt is. Ivo Opstelten: "Buschauffeurs hebben een publieke taak, wij tolereren niet dat zij tijdens hun werk slachtoffer worden van geweld. Ons openbaar vervoer moet vrij zijn van geweld, of je er nu werkt of ermee reist."

Eerder zijn er al afspraken gemaakt met de politie. Zij komt na een melding van buschauffeurs meteen, neemt aangiften met voorrang op en doet er alles aan om overlast en misdrijven tegen te gaan. Ook wordt het succesvolle project 'Weekendje weg' om agressie in de binnenstad tegen te gaan, uitgebreid naar de nightliners. Het Openbaar Ministerie tekent voor een strakke handhaving zodat een overtreder ook snel wordt gestraft. Plegers van geweld tegen personen met een publieke taak zullen zwaardere strafeisen tegemoet zien.

De gemeente is verantwoordelijk voor de regie en maatregelen om het busvervoer veiliger te maken. De rol van vervoerbedrijf Veolia is ondermeer het verzorgen van goede opleidingen voor de chauffeurs, fysieke maatregelen treffen en de inzet van toezichthouders.

Eerste convenant Landelijke Taskforce

Het convenant in Tilburg is het eerste dat tot stand komt naar aanleiding van adviezen van de landelijke Taskforce Veiliger openbaar vervoer, waarvan Ruud Vreeman voorzitter was. Uit deze Taskforce is een aantal adviezen gekomen die in Tilburg zijn overgenomen. Dit zijn ondermeer: het verbeteren van registratie van incidenten, strafbaar stellen van een opgelegd reisverbod en vergroten van mogelijkheden om verblijfsverbod op te leggen, uitbreiden van cameratoezicht op probleemlijnen, training van buschauffeurs, efficiënter en slimmer inzetten van toezichthoudend personeel, verbetering van de mogelijkheid om schade vergoed te krijgen, vereenvoudigen van aangifteprocedures en veiligheid opnemen in de overeenkomst met de busmaatschappij en een publiekscampagne over normen en waarden.
---