Politie Groningen

Woensdag 30 december 2009

Provincie Groningen, 30-12-2009

Bedum: politie zoekt getuigen na autobranden

De politie is op zoek naar getuigen van twee autobranden, die zaterdagnacht op de Ommelanderdrift en De Kamp in Bedum hebben plaatsgevonden. In beide gevallen lijkt het te gaan om brandstichting. De politie stelt een onderzoek in naar beide branden.Allereerst ging rond 3.45 uur een auto aan de Ommelanderdrift in vlammen op. Door de autobrand raakte de nabijgelegen woning beschadigd. Een uurtje later, rond 4.40 uur, kwam een melding van de tweede autobrand op De Kamp binnen. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien of gehoord hebben over de branden. Men kan met ons contact opnemen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844. Uiteraard mag u ook anoniem getuigen, in deze gevallen kan men bellen via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Provincie groningen: persvoorlichters communiceren ook via Twitter

In navolging van vijf buurtagenten zijn ook de persvoorlichters van Regiopolitie Groningen actief op het Twitterfront. Onder de accountwww.twitter.com/voorlichternemen de voorlichters hun volgers mee in hun dagelijkse werk. Regiopolitie Groningen is in november van dit jaar begonnen met een halfjaarlijkse proef met Twitterende buurtagenten. De persvoorlichters sluiten zich aan bij deze pilot.De Groningse politie heeft de ambitie om inwoners van de regio meer te betrekken en actief te laten zijn bij het werken aan veiligheid. Burgers worden als partners gezien bij de handhaving en bij het opsporen van verdachten van misdrijven. Het relatief nieuwe communicatiemiddel Twitter biedt de politie de kans om op een snelle manier in contact te komen met burgers. Via Twitter kunnen getuigenoproepen en vermissingen worden gecommuniceerd. Zo kunnen volgers van de persvoorlichters reageren op deze politieberichten. Daarnaast kan Twitter voor publieksvoorlichting worden ingezet. Zo kunnen bijvoorbeeld wegafsluitingen en andere verkeersinformatie worden gecommuniceerd. Daarnaast kunnen burgers worden gewezen op actieve trends, zoals actieve zakkenrollers, een inbraakgolf, bedelaars of babbeltrucs. Daarnaast gebruiken de voorlichters Twitter voor het informeren van de media. Zo kan nog eens de inhoud van een persalarm worden getwitterd. Verder kan een update worden geven over de stand van zaken rond incidenten. Ten slotte kunnen de voorlichters de media en burgers wijzen op Groningse recherchezaken die in Opsporing Verzocht worden behandeld.

Scheemda/Heiligerlee: man rijdt onder invloed

De politie heeft dinsdagavond op de afrit Heiligerlee bij de autosnelweg A7 een 40-jarige man uit Oostwold aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten, die in een burgerauto surveilleerden, zagen de verdachte met zijn auto enigszins slingerend rijden en tevens van snelheid wisselde. Agenten in een opvallende politieauto konden de auto even later bij de afrit Heiligerlee controleren. Een blaastest op straat wees uit dat de Oostwolder te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte
1,25 promille alcohol in zijn bloed had. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man aangehouden voor aanranding en mishandeling

De politie heeft dinsdagnacht op het politiebureau aan de Rademarkt een 17-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor aanranding. De jongen was eerder op de avond aangehouden, omdat hij alcohol had gedronken op straat en daarnaast geen identificatiebewijs bij zich had. Dezelfde avond werden twee vrouwen van 19 en 25 jaar, beiden uit de stad, door een onbekende man aangerand en mishandeld. De 19-jarige vrouw werd op de Nieuwe Ebbingestraat onzedelijk betast en aangerand, terwijl zij in een bushokje stond te wachten op de bus. De 25-jarige vrouw werd door de man aangesproken en lastig gevallen. De vrouw probeerde de verdachte weg te duwen. Zij kreeg vervolgens pardoes een vuistslag in de buikstreek. De 17-jarige voldeed aan beide opgegeven signalementen. Hierop werd de jongen buiten heterdaad aangehouden. Hij werd ingesloten in een cel in het cellencomplex in Groningen. De knaap wordt morgen gehoord.

Groningen: politie houdt zestal aan voor openlijke geweldpleging

De politie heeft dinsdagnacht op de Trompsingel zes jongens in de leeftijd van 16 tot en met 19 jaar, allen uit Groningen, aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een getuige had gezien dat het zestal een abri op de Goeman Borgesiuslaan had vernield. De knapen waren vervolgens in een lijnbus gestapt. De politie kon de bus op de Trompsingel onderscheppen. Allen werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Vier verdachten mochten na verhoor het politiebureau verlaten. Twee verdachten (18 en 19 jaar) bleken tijdens de aanhouding zwaar onder invloed. Ook beledigden zij de dienders met bepaalde bewoordingen. Het duo werd ingesloten in het cellencomplex in Groningen. Zij worden vandaag gehoord.

Hoogezand: inbrekers aangehouden dankzij sneeuwspoor

De politie heeft dinsdagnacht in een kelder van een woning aan de Goudsbloemstraat vier mannen aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. De politie reageerde op een melding van een inbraak in een apotheek in de Hoofdstraat in Hoogezand. De verdachten van deze inbraak waren gevlucht in een personenauto. De betreffende auto werd korte tijd later aangetroffen in de Dirk Bakkerstraat in Sappemeer. De agenten zagen dat in de vers gevallen sneeuw voetsporen zichtbaar waren. Zij volgden de voetsporen, die eindigden bij een woning in de Goudsbloemstraat in Sappemeer. Op aanbellen werd door de bewoners niet opengedaan. Met een machtiging werd vervolgens binnengetreden in de woning. In de kelder troffen de agenten een 19-jarige Rotterdam, een 21-jarige man uit Hoogezand, een 20-jarige man uit Hoogezand en de 24-jarige bewoner aan. De vier mannen werden ingerekend en ingesloten in het cellencomplex. In dezelfde nacht werden nog eens twee mannen, een 19-jarige Stadjer en een 37-jarige Hoogezandster aangehouden voor betrokkenheid bij de inbraak. De politie nam diverse schoenen in de woning aan de Goudsbloemstraat, een rugzak met inbrekersgereedschap en de betreffende auto in beslag. Alle verdachten worden vandaag gehoord over hun betrokkenheid bij de inbraak. Het is nog onbekend of en welke goederen zijn weggenomen uit de apotheek.

Provincie Groningen: vroegtijdig afsteken vuurwerk bestraft

De politie heeft dinsdagmiddag en avond overal in de provincie gecontroleerd op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Deels als reactie op overlastmeldingen, deels in reguliere surveillances. Op de eerste verkoopdag zijn diverse jongeren doorverwezen naar Halt voor een alternatieve straf of bekeurd voor het afsteken van vuurwerk. Het gaat voornamelijk om jongens tussen de 12 en 17 jaar. Kleine hoeveelheden vuurwerk zijn afgestaan of in beslag genomen. Kijk voor meer informatie bij de vuurwerkspecial op politie.nl.

http://www.politie.nl/groningen/projecten/vuurwerk_knal_relaxed.asp

Musselkanaal: veroorzaker schade achterhaald

Een 71-jarige man uit Musselkanaal kreeg dinsdagmiddag bezoek van de politie. Een getuige had gezien dat de man aan de Dirk de Ruiterstraat in zijn woonplaats tegen een geparkeerde auto was gereden. De man was uitgestapt, had de schade bekeken en was er vervolgens vandoor gegaan. Op basis van het kenteken en het signalement kon de politie de man achterhalen. Hij is in zijn woning aangehouden voor het verlaten van de plaats van een ongeval. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: alcomobiliste aangehouden

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 42-jarige automobiliste uit Groningen aangehouden. De vrouw werd op de Van Oldenbarneveltlaan in haar woonplaats gecontroleerd. Een blaastest wees uit dat zij onder invloed van alcohol verkeerde. Op het bureau werd een alcoholpromillage van 1,2 geconstateerd. Na verhoor kon de vrouw met een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal op zak, het politiebureau verlaten.

Groningen: woningbrand door spelen met sterretjes

Een 48-jarige bewoonster van een woning aan de Boraxstraat in Groningen is dinsdagavond naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw had bij brand in een slaapkamer in haar woning rook ingeademd. De brandweer had de brand snel geblust. Uit onderzoek is gebleken dat de brand is ontstaan, doordat een 10-jarig jongetje met sterretjes aan het spelen was geweest. Het jongetje bleef zelf ongedeerd.

Groningen: personenauto vast aan vrachtwagen

Bij een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personenauto zijn dinsdagmiddag drie personen gewond geraakt. De aanrijding vond plaats op de autosnelweg A7 ter hoogte van Hoogkerk. De trekhaak van de personenauto was op enig moment vast komen te zitten aan de voorbumper van de vrachtwagen. De 28-jarige vrachtwagenchauffeur had dit in eerste instantie niet door en reed rustig verder. Andere weggebruikers konden de chauffeur duidelijk maken dat hij moest stoppen. De personenauto had al enkele kilometers vast gezeten aan de vrachtwagen. De drie inzittenden van de personenauto zijn met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. Het gaat om een 39-jarige man uit Drachten, een 31-jarige vrouw uit Oudeschoot en een 8-jarige meisje uit Oudeschoot. De personenauto moest worden afgesleept. Het is nog onduidelijk hoe dit bizarre ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Groningen: fietsers gewond na val

Op de Dukdalf in Groningen is dinsdagmiddag een 62-jarige fietsster uit Groningen gevallen, vermoedelijk door glad wegdek. De vrouw is met pijnklachten aan het been overgebracht naar het ziekenhuis. Ook op de Hereweg kwam dinsdagmiddag een fietsster ten val. Deze 38-jarige vrouw uit Groningen kwam op de stoeprand terecht. Zij is met verwondingen aan het hoofd en een pijnlijke heup overgebracht naar het ziekenhuis. Deze vrouw kwam vermoedelijk ten val doordat een tas in het wiel terecht was gekomen.

Winschoten: aanhouding na knal met vuurwerkpistool

De politie heeft dinsdagavond een 20-jarige inwoner van Winschoten aangehouden. De man was op de Eikenlaan in zijn woonplaats aan het schieten met een vuurwerkpistool. Het voorwerp was niet van een echt vuurwapen te onderscheiden. Daarom is de man aangehouden voor verboden wapenbezit. Het vuurwerkpistool en de bijbehorende knalpatronen zijn door de agenten meegenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man beroofd

Een 32-jarige man uit Arnhem is dinsdagavond beroofd. De man liep door de Professor Rankestraat in Groningen toen hij werd aangesproken door een man met een donkere huidskleur. De onbekende man eiste geld van het slachtoffer en uitte diverse bedreigingen. Het slachtoffer heeft geld afgegeven, waarna de dader er vandoor ging. De politie onderzoekt de zaak.

Bedum: fietsster gewond bij aanrijding

Een 55-jarige fietsster uit Bedum is dinsdagochtend gewond geraakt. De vrouw fietste over De Vlijt in haar woonplaats. Zij werd over het hoofd gezien door een 41-jarige automobilist uit Bedum. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Stadskanaal: automobilist gewond

Een 44-jarige automobilist uit Schoonoord is dinsdagochtend met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De man was op de Semsstraat in Stadskanaal door nog onbekende oorzaak tegen een boom gereden. De auto moest worden afgesleept. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Groningen: fietsster gewond bij aanrijding

Bij een aanrijding op de Waterland in Groningen is dinsdagmiddag een 28-jarige fietsster uit Groningen gewond geraakt. De vrouw werd aangereden door een 52-jarige automobilist, eveneens uit Groningen. De automobilist reed vanaf een parkeerplaats het fietspad op en zag de fietsster daarbij over het hoofd. De fietsster is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.