Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie Top 5 - 2009


1.Duurzaam hout wint terrein

Tien grote winkelketens waarop Milieudefensie de afgelopen vijf jaar campagne voerde, verhogen hun aanbod van duurzaam hout structureel. Het aandeel FSC-tuinmeubelen bij tuincentra en bouwmarkten steeg van 28 procent in 2005 tot 70 procent in 2009. Valse duurzaamheidsclaims verdwenen na klachten van Milieudefensie de afgelopen jaren van de winkelvloer.


2.Vee-industrie raakt in het defensief

De vee-industrie, voorheen bio-industrie, is in 2009 in het defensief geraakt. Er is een duidelijke kentering waarneembaar bij consumenten, winkelketens en ook in de politiek. Milieudefensie speelt daar een actieve rol in. Provinciale Staten van Noord-Holland stemmen in maart tegen de komst van megastallen. Dat is het directe resultaat van een burgerinitiatief dat Milieudefensie en de Dierenbescherming. Het is niet het enige succes dat in 2009 wordt geboekt in de strijd voor een dier- en milieuvriendelijker landbouw. In december stemde een Kamermeerderheid voor een campagne die de consument informeert over de milieugevolgen van vleesconsumptie. In november nam een Kamermeerderheid al een motie aan waarin de regering werd gevraagd de teelt van gewassen die veevoersoja kunnen vervangen te bevorderen. Dat gebeurde in beide gevallen na oproepen van Milieudefensie en de Nederlandse Sojacoalitie. Met de Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers van Milieudefensie en Varkens in Nood, wordt voor het eerst het complete prijs-, aanbod- en reclamebeleid van de tien grootste Nederlandse supermarkten in kaart gebracht. Doel is supermarkten te bewegen op duurzaamheid met elkaar te concurreren. Jumbo, Super de Boer, Deen en Albert Heijn hebben al laten weten dat ze de handschoen op zullen pakken. Met de VleesWijzer van Milieudefensie en Varkens in Nood kan de consument in één oogopslag zien hoe goed verschillende soorten vlees en vleesvervangers scoren op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Sinds de lancering in oktober zijn er 100.000 VleesWijzers aangevraagd.


3.Open ruimte beter beschermd

In oktober wordt de aanleg van een bedrijventerrein bij Holten (Overijssel) definitief afgeblazen. Daardoor blijft het landelijke gebied in de omgeving van Holten gespaard. Dat is het resultaat van de jarenlange strijd van de lokale actiegroep 'Houdt het Holterbroek Groen' en Milieudefensie. Dankzij campagnes van Milieudefensie staat de bescherming van de open ruimte hoger op de politieke agenda. Met name de aanleg van steeds weer nieuwe bedrijventerreinen is daardoor onder vuur komen te liggen. De regering heeft inmiddels geld vrijgemaakt om oude bedrijventerreinen opnieuw in te richten, waardoor de aanleg van nieuwe bedrijfslocaties en dus de aantasting van landelijk gebied voorkomen kan worden. In 2009 werd dat beleid verder aangescherpt. Een Kamermeerderheid stemt in met een motie van de ChristenUnie, die de regering opdraagt alleen nieuwe bedrijventerreinen toe te staan als er op bestaande terreinen onvoldoende ruimte is.


4.Eerlijke Bankwijzer heeft effect

Oxfam/Novib, Amnesty, FNV en Milieudefensie lanceren begin 2009 de Eerlijke Bankwijzer. Deze website laat zien hoe groen banken financieren en in hoeverre ze daarbij mensenrechten, corrupte regeringen of wapenindustrie in acht nemen. Klanten kunnen via de Eerlijke Bankwijzer in actie komen als ze vinden dat hun bank niet eerlijk genoeg bankiert. De website kreeg honderdduizend hits, tienduizend klanten ondernamen daadwerkelijk actie. De meeste banken hebben zich de slechte scores bij de eerste beoordelingen aangetrokken en hun beleid verbeterd. Op verzoek van de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer ondertekenen tien bankdirecteuren aan de vooravond van de Klimaattop in Kopenhagen een gezamenlijke klimaatverklaring. Daarin sporen ze de regering aan om zich in te zetten voor de invoering van een langjarig wettelijk systeem dat alle marktspelers vertrouwen geeft om fors te investeren in duurzame energieprojecten. Die oproep wordt in Den Haag gehoord; op 18 december roept een ruime meerderheid van de Tweede Kamer de regering op om voor de zomer van 2010 met banken en pensioenfondsen een overeenkomst te sluiten om tot een duurzame energievoorziening te komen.


5.Maasvlakte schoner

Milieudefensie en Havenbedrijf Rotterdam presenteren op 9 februari de 'overeenkomst Duurzame Maasvlakte'. In de loop van 2009 werd onderzocht met welke maatregelen de emissies van fijn stof, NOX, SO2 en CO2 -afkomstig van activiteiten van de huidige en Tweede Maasvlakte - kunnen worden gereduceerd. De gezamenlijke ambitie is een reductie van luchtverontreinigende stoffen met 10 procent per 2020. In 2010 worden er keuzes gemaakt.