Politie Haaglanden

Persberichten 30 december

Haaglanden, 30-12-2009

Agenten voorkomen opblazen telefooncel
Den Haag Politieagenten konden dinsdag 29 december omstreeks 23.00 uur voorkomen dat een drietal mannen op de Cannenburglaan een telefooncel met vuurwerk vernielden. De agenten hielden drie Hagenaars (19, 21 en 24 jaar) aan, kort voor het moment dat zij met een zwaar stuk vuurwerk een telefooncel aan de Cannenburglaan wilden opblazen. Speciaal ten behoeve van de maatregelen oud en nieuw ingezette politiemensen zagen de drie mannen zich verdacht ophouden bij de telefooncel. Na een korte achtervolging konden zij de drie mannen aanhouden. Uit onderzoek bleek dat zij met duct tape een zwaar stuk vuurwerk (soort explosief) op de telefooncel hadden geplakt om zo de telefooncel op te kunnen blazen. De mannen zijn ingesloten voor nader verhoor. Bij het drietal is in hun woning een onderzoek ingesteld. Daarbij vonden de agenten nog een zwaar explosief. Het drietal zit nog vast.

Politie ruimt illegale brandstapel
Den Haag Dankzij een M-melding vonden politieagenten dinsdag 29 december in de avonduren in een tuin van een woning aan de Nieuwersluisstraat onder een zeil 85 houten pallets, die klaar stonden voor een vreugdevuur. De bewoner van het pand werd aangesproken en deze verklaarde het te zien als een spel en dat je soms wint en soms verliest en hij in dit geval verloren had. Pallets zijn via de kraakwagen van de reiniging afgevoerd. Vorig jaar was op de kruising Nieuwersluisstraat met de Polsbroekstraat een groot illegaal vuur. Naar aanleiding van daaruit voortvloeiende openbare orde problemen werd een oudere man ernstig mishandeld. Veel buurtbewoners maken zich zorgen over de veiligheid in hun straat en waren blij met het ruimen van de brandstapel.

120.000 klappers in een busje
Den Haag De politie kreeg dinsdag een melding dat een busje gebruikt werd als vuurwerkopslag. Op de Neherkade troffen zij het busje aan. Daarin lagen 120.000 klappers, met volgens het opschrift 1,1 kg kruit. In overleg met het Openbaar Ministerie en het Regionaal Milieu Team werd de boel in beslag genomen voor onderzoek. Aan de hand daarvan wordt bepaald wat er met de partij gebeurt.

Jeugd vernielt brievenbus
Den Haag Agenten hielden dinsdag 29 december om 16.10 uur op heterdaad zeven jongens aan. Een getuige bevestigde dat deze groep met vuurwerk een brievenbus aan de De Gaarde had vernield. Op het politiebureau kregen de jongens (12-16 jaar uit Den Haag) een proces-verbaal.

Geen goed voorbeeld
Den Haag Agenten hielden dinsdag 29 december om 17.25 uur een 29-jarige man uit Den Haag aan. Hij stond samen met zijn kinderen in de Antheunisstraat vuurwerk af te steken. Hij kreeg op het politiebureau een boete en moest zijn vuurwerk inleveren. Het jongetje stak om 15.20 uur vuurwerk af op de De Dreef en ging ervandoor toen hij de agenten zag. Op de Pachtersdreef vatten zij het jochie in zijn kraag en namen zijn vuurwerk in beslag (44 stuks). De agenten spraken zijn moeder aan, die heel laconiek reageerde. Ze vond het niet erg en vertelde dat ze wel weer nieuw vuurwerk voor haar zoontje zou kopen.

Vuurwerk afgepakt
Den Haag Drie jongens van 12 jaar waren dinsdag 29 december zó onder de indruk van de agenten die hen een reprimande gaven voor het afsteken van vuurwerk dat één van hen uiteindelijk één van de agenten omhelsde. Surveillerende agenten zagen achter een muurtje aan de De Sillestraat veel rook vandaan komen en vervolgens drie jongens weglopen. Op de vraag wie het vuurwerk had afgestoken antwoordde een 12-jarig jongetje dat hij dat had gedaan. Het drietal moest hun vuurwerk inleveren en de agenten legden hen uit waarom. Daar schrokken de jongens zó van dat de agenten besloten het daarbij te laten en ze geen bon te geven. Daarop omhelsde één van de jongens een agent.

Vuurwerkoverlast op eerste verkoopdag
Den Haag - De eerste dag dat vuurwerkverkoop was toegestaan, dinsdag 29 december, trad de politie al veelvuldig op tegen jongeren die het vuurwerk al direct afstaken. Op de Vaillantlaan bijvoorbeeld, zagen agenten rond 15.00 uur een 13-jarige Hagenaar vuurwerk afsteken. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In overleg met zijn ouders is de jongen doorverwezen naar HALT. Een 12-jarige Hagenaar stak met toestemming van zijn vader rond 17.00 uur vuurwerk af op de Lau Mazirellaan. Hij had nog een aantal extreme bang thunders en explosieve thunders bij zich. De jongen werd overgebracht naar een politiebureau, het vuurwerk is vernietigd. Op de Spionkopstraat staken twee jongens van 14 en 15 jaar vuurpijlen af. Zij kregen een boete en moesten hun circa honderd vuurpijlen inleveren.
Overigens bleef het afsteken van vuurwerk niet overal zonder gevolgen. Op de Veenkade bijvoorbeeld, werd vuurwerk voor een deur afgestoken. Hierdoor ontstond een barst in de ruit van de deur.

Bouwafval en straatvuil verwijderd
Den Haag Met het oog op de komende jaarwisseling controleerden politiemensen op een groot aantal plaatsen bouwcontainers en andere locaties met veel afval. Op de Houtzagerssingel troffen agenten dinsdagmiddag 29 december rond 13.00 uur bijvoorbeeld een bouwcontainer aan die was afgeladen met planken, plastic buizen en ander bouwmateriaal. Kinderen uit de buurt speelden met het afval en gooiden het overal neer. Al het losse brandbare materiaal is door het handhavingsteam van de gemeente opgehaald. Op verzoek van de politie verwijdert het verhuurbedrijf de container op 31 december. Op de Bazarstraat troffen agenten woensdag 30 december even na middernacht voor een woning die wordt verbouwd verschillende pallets aan en een aanhangwagen met bouwafval van hout. Ook in het Prinsevinkenpark stond nog een bouwcontainer met brandbaar materiaal. De bewoners en aannemer zijn benaderd om het afval voor de jaarwisseling te verwijderen.
In de omgeving van Plein 1813 werd dinsdagavond 29 december op advies van de politie uit voorzorg een groot aantal brandbare materialen verzameld, waaronder kerstbomen en pallets. Ongeveer vier kuub aan afval werd daar opgehaald door HMS en het handhavingsteam van de gemeente.

Alternatief vervoer
Den Haag Twee agenten reageerden op dinsdag 29 december om 18.15 uur op een melding van een winkeldiefstal in een supermarkt in de hal van het centraal station. De verdachte was een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij was onder invloed van alcohol en had blikjes met energiedrank gestolen. De agenten hielden de man aan, waarop hij een slaande beweging naar de agenten maakte. Hij werd geboeid, maar verzette zich. Hij maakte zich zwaar en liet zich op de grond vallen. De agenten vroegen daarop aan de supermarkt medewerkers of ze een goederenkar mochten lenen. Dat mocht en de agenten hezen de man op de kar en vervoerden hem zo naar de politieauto. Op het bureau bleek dat hij ook nog een aantal boetes open had staan. De man zit nog vast.

Heterdaadje
Leidschendam-Voorburg Politieagenten zagen dinsdag 29 december om 21.15 uur op de Maalderijstraat dat een 22-jarige man een stuk vuurwerk aan een lantaarnpaal plakte. Nog voordat hij het vuurwerk kon afsteken, konden zij hem aanhouden. Hij kreeg aan het bureau een proces-verbaal.

Vuurwerk veroorzaakt autobrand
Rijswijk Twee jongeren (12 en 13 jaar) uit Rijswijk zorgden dinsdag 29 december om 14.00 uur onbedoeld voor een autobrand op de Minister Talmalaan. Het duo gooide enkele stuks vuurwerk weg. Een daarvan raakte per ongeluk een geparkeerde personenauto. Door het vuurwerk vloog de auto in de brand. De brandweer kon niet voorkomen dat de auto zwaarbeschadigd raakte. De politie gaat in overleg met de ouders van de kinderen een schadebemiddeling opstarten. De jongeren krijgen vermoedelijk een Halt-verwijzing.

Jongeren steken vuurwerk af
Westland De eerste dag dat vuurwerkverkoop was toegestaan, dinsdag 29 december, trad de politie al veelvuldig op tegen jongeren die het vuurwerk al direct afstaken Diverse jongeren kregen dinsdag 29 december een proces-verbaal en of een Halt-verwijzing vanwege het te vroeg afsteken van vuurwerk. Op het Wilhelminaplein in Naaldwijk betrapte de politie een 15-jarige jongen met illegaal vuurwerk. In de Leeuweriklaan in s-Gravenzande liepen twee jongeren (15 en 16 jaar ) tegen de lamp. Op de Maasdijk trad de politie op tegen een grote groep jongeren die met zwaar vuurwerk de buurt onveilig maakte.

Agenten beëindigen vuurwerkoverlast
Delft De eerste dag dat vuurwerkverkoop was toegestaan, dinsdag 29 december, trad de politie al veelvuldig op tegen jongeren die het vuurwerk al direct afstaken De politie kreeg dinsdag 29 december veel klachten over vuurwerk van bewoners uit de Van der Horststraat. Agenten betrapten twee Delftenaren (19 en 22 jaar) die vanaf de balkons zwaar vuurwerk naar beneden gooiden. Beiden kregen een proces-verbaal. Drie kinderen op het Abtswoude kregen een Halt-verwijzing, omdat ook zij te vroeg vuurwerk afstaken.

Jongeren naar Halt
Zoetermeer De eerste dag dat vuurwerkverkoop was toegestaan, dinsdag 29 december, trad de politie al veelvuldig op tegen jongeren die het vuurwerk al direct afstaken Een 14-jarige jongen uit Zoetermeer kreeg dinsdag 29 december een Halt-verwijzing. De jongen stak om 16.50 uur op de Hoekerkade vuurwerk af. Ook op de Tempelberg en de Gaardedreef kregen enkele jongeren een Halt-verwijzing.