Provincie Noord-Holland

Raad van State houdt milieuvergunning Corus in stand

30 december 2009 - Nieuwsartikel

De Raad van State heeft op woensdag 30 december uitspraak gedaan over de milieuvergunning van staalbedrijf Corus.

De Dorpsraad Wijk aan Zee, VROM-Inspectie en Corus hadden beroep aangetekend tegen de afgegeven milieuvergunning. De RvS heeft bepaald dat de vergunning die de provincie heeft afgegeven op hoofdlijn in stand blijft. Gedeputeerde milieu Bart Heller is tevreden met de uitspraak: âDit betekent niet alleen eindelijk duidelijkheid voor de omgeving, maar ook dat er de komende jaren in de regio forse milieuwinst gerealiseerd wordt.â

Minder milieuruimte
In 2008 heeft de RvS bepaald dat de in 2007 afgegeven vergunning door de provincie aangepast moest worden op 19 punten. De inzet van de provincie daarbij was een verdere beperking van de emissies van fijn stof, zware metalen, geur en dioxinen. Tegen deze aangepaste vergunning (het Herstelbesluit) hadden aan de ene kant zowel de Dorpsraad als VROM-Inspectie, en aan de andere kant Corus bezwaar gemaakt. Tijdens de zitting van de Raad van State 10 november jl. hebben provincie, Corus en VROM-Inspectie in opdracht van de Raad al overeenstemming bereikt over een groot aantal punten. De RvS heeft deze lijn gevolgd.

Uitspraak
De uitspraak van de RvS betekent dat er niet alleen op
1 december 2010 gestart moet zijn met de bouw van een proefinstallatie, maar ook dat er in 2015 voor alle drie de productielijnen doekfilters moeten zijn gerealiseerd. Ook moet Corus bij de kooksfabrieken en de hoogovens belangrijke maatregelen realiseren om geuroverlast te verminderen.
De provincie moet de vergunning op één punt aanpassen. Het gaat hierbij om de uitstoot van enkele stookketels, die bij de bouw van een nieuwe Corus centrale niet zullen worden vervangen. Voor de jaarvrachten en het meetprogramma blijven de strengere eisen die de provincie opgenomen had in de voorschriften van kracht.
---