Politie Gelderland-Midden

Burgernet start in vijf nieuwe gemeenten

Publicatiedatum: 30-12-2009 11:40:49

BARNEVELD/NIJKERK/RENKUM/SCHERPENZEEL/WAGENINGEN - Vanaf 1 januari 2010 start Burgernet - na de gemeente Ede - nu ook in de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen. Op vrijdag 8 januari worden alle nieuwe deelnemers over de start geïnformeerd via een Burgernetoproep. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

Wat is Burgernet
Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers) van bedrijven uit de gemeente. Na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, start de centralist van de politiemeldkamer een Burgernetactie op. De Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunnen deelnemers direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Test Burgernet
Vrijdag 8 januari ontvangen alle deelnemers van de nieuwe gemeenten een Burgernetoproep. Via de telefoon (spraak of SMS) of mail worden zij geattendeerd op de start van Burgernet. Deze oproep is bedoeld als test om te kijken of het Burgernetsysteem in de nieuwe gemeenten naar behoren werkt. Daarnaast geeft het de deelnemers een goede indruk van de werking van Burgernet.

Aanmeldingen overweldigend
Inwoners van de nieuwe gemeenten hebben zich al volop aangemeld. Burgernet telt in de nieuwe gemeenten nu al bijna 9.000 deelnemers; inclusief Ede komt het totaal op ruim 15.000 burgernetters. Aanmelden kan nog steeds via de website www.burgernet.nl. Nieuwe inwoners van de Burgernetgemeenten ontvangen via hun gemeente een informatiepakket over Burgernet met daarbij de mogelijkheid zich direct aan te melden.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---