FNV Sport

Een lijst van zware beroepen als graadmeter voor de AOW?

Geen goed plan van minister Donner, vinden werknemers én werkgevers. Kijk liever naar het jaarinkomen.

Wie weinig verdient, zou ook in de toekomst gewoon op z'n 65ste met pensioen moeten kunnen. Werkgevers en werknemers onderzoeken deze mogelijkheid.

FNV, CNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben hierover al een eerste informeel gesprek gevoerd. ,,Het is de moeite waard dit verder te onderzoeken", zegt Niek Jan van Kesteren, algemeen directeur van VNO-NCW. Jan Berghuis, bestuurder van FNV Bondgenoten en een van de bedenkers van het plan, denkt dat inkomen het enige werkbare criterium is voor het vaststellen van de AOW- en pensioenleeftijd.

Het plan van de FNV is een reactie op het voorstel van het kabinet om een aparte AOW-regeling voor zware beroepen te maken. Voor die mensen blijft het mogelijk om als ze 65 zijn te stoppen met werken.

Werkgevers en werknemers zien daar niks in, want in de praktijk is nauwelijks vast te stellen wat zware beroepen precies zijn. Ze zien dan ook niks in het verzoek van minister Donner om samen zo'n lijst van zware beroepen op te stellen.

Berghuis: ,,Mensen met een zwaar beroep zitten meestal in de lagere inkomensklassen. We hebben berekend dat je met een inkomensgrens van 35.000 euro bruto zo'n 90 procent van de mensen die je graag wil ontzien, wel hebt gehad."

Van Kesteren vindt het criterium 'laag inkomen' nuttig, maar de grens van 35.000 euro te hoog. Een modaal inkomen, dat wat de meeste Nederlanders verdienen, ligt op 32.000 euro. Op die manier werken te weinig mensen door na hun 65ste, denkt Van Kesteren. Hij denkt dat het jaarinkomen dan ook lager moet zijn.

,,Het gaat erom de belangen van overheidsfinanciën en pensioenaanspraken met elkaar in overeenstemming te brengen", zegt Van Kesteren. ,,Tegelijk moeten we uitzicht houden op de mogelijkheid dat er binnen deze door het FNV voorgestelde inkomensgroep mensen zijn die langer kunnen doorwerken."

Desondanks kan de werkgeversbestuurder zich voorstellen dat een inkomensgrens politiek eerder haalbaar is dan de lijst met zware beroepen. ,,Het gaat nu om het grotere Nederlands belang om in de AOW-discussie een uitweg te vinden. Als we het kabinet daarmee kunnen helpen, moeten we dat zeker doen."

Berghuis: ,,Bij de laagste inkomens komt nu eenmaal veel zwaar werk voor. Die mensen raken het snelst opgebrand en verdienen dus een goede AOW."