Gemeente Brummen


Groen licht staatssecretaris voor IJsselsprong

(Oorspronkelijke publicatie datum: 30-12-2009)

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft het licht op groen gezet voor de rivierverruimende maatregelen van het project IJsselsprong. Eind november besloot het kabinet al om 29,5 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het ambitieuze project in de regio Zutphen. De stuurgroep IJsselsprong en Waterschap Veluwe reageren verheugd.

Het project IJsselsprong beslaat het grondgebied van de gemeenten Brummen, Voorst en Zutphen ten westen van de IJssel. Hier wordt geïnvesteerd in woningbouw, infrastructuur, natuur en de bescherming tegen hoge rivierafvoeren. In het kader van het project Ruimte voor de Rivier worden er in Brummen en Voorst twee dijken verlegd. De extra bijdrage van het Rijk is bestemd voor de aanleg van een buitendijkse geul in de Tichelbeeksewaard bij Zutphen. De regio wil deze maatregelen aangrijpen om het gebied ten westen van De Hoven duurzaam en klimaatbestendig te ontwikkelen. De plannen voorzien in de bouw van nieuwe woningen, de ontlasting van dorpskernen van doorgaand verkeer en de aanleg van een hoogwaardige ecologische verbinding tussen de Veluwe, de Graafschap en de Achterhoek.

Waterschap: verder met de wateropgave
De beslissing van de Staatssecretaris betekent voor Waterschap Veluwe dat het verder kan met de uitwerking van de aangeboden voorkeursalternatieven (SNIP2) voor de dijkverleggingen in Cortenoever en Voorsterklei. Beide dijkverleggingen maakten al deel uit van het landelijk programma Ruimte voor de Rivier en zijn opgenomen in het plan IJsselsprong. Daar komt de geul in de Tichelbeeksewaard nu bij.

De Staatssecretaris heeft met deze beslissing de plannen op hoofdlijnen goedgekeurd. Nu kan het waterschap verder met de detaillering van de plannen en de inrichting van het gebied. Hiervoor start het waterschap een gebiedsproces: met de gemeenten en de provincie, maar ook met belangengroepen en bewoners/eigenaren van de gebieden worden wensen naar elkaar uitgesproken. Het waterschap verzamelt alle wensen en probeert deze in de inrichtingsplannen te verwerken. Gert Verwolf, dijkgraaf van het waterschap: Het waterschap is zeer verheugd met de beslissing van de Staatssecretaris. We gaan nu verder met de uitwerking van de plannen. Deze maatregelen zijn erg belangrijk voor de veiligheid van het gebied. Bewoners en eigenaren, die geraakt worden door de watermaatregelen, zullen we zo snel mogelijk duidelijkheid geven over hun toekomst.

Tichelbeeksewaard
Nu de IJsselsprong groen licht heeft, start het waterschap ook met de uitwerking van de korte, smalle geul in de Tichelbeeksewaard bij Zutphen om het stijgende water op de korte termijn (tot 2050) te kunnen beheersen. Deze geul is als onderdeel van het plan Alles in 1 keer opgenomen in het plan IJsselsprong. De Staatssecretaris staat positief ten opzichte van dit plan. Of het plan ook voor de langere termijn voldoet moet nog nader onderzocht worden. Het definitieve besluit om de reservering om De Hoven te schrappen wordt eind 2010 genomen.

Aan de slag
Ook Theo Peters, voorzitter van de Stuurgroep IJsselsprong, is blij met de reactie van de Staatssecretaris: Het is een belangrijke stap vooruit. De uitvoering van de watermaatregelen is nu gegarandeerd. De IJsselsprong heeft ook draagvlak in Den Haag, dat is mooi. Als stuurgroep waren we er al van overtuigd dat we een goed plan hebben, het is prettig dat dat ook in Den Haag erkend wordt.

Het laatste nieuws over het project De IJsselsprong vindt u op de website www.ijsselsprong.info.