Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

woensdag 16 december 2009 | Weblog

Ontwikkelingslanden hebben moeite met Deens voorzitterschap

Tijdens het EU-overleg bespreken we de stand van zaken. Plenair schieten we niks op, doordat een aantal landen nog steeds pertinent weigert om over andere zaken dan procedures te praten. Ook het idee om in een aantal werkgroepen met verschillende thema's zoals financiering, governance (het beheer van het geld) of ontbossing aan de gang te gaan, stuit op een blokkade.

Ik vraag de Zweedse minister Andreas Carlgren (nu voorzitter van de EU) om een mandaat voor een serie bilaterale gesprekken met ministers uit ontwikkelingslanden. Op die manier wil ik bruggen slaan tussen het Westen en het Zuiden en het wantrouwen dat bij sommige ontwikkelingslanden heerst wegnemen. Als we recht tegenover elkaar blijven staan, gebeurt er immers nooit iets. Andreas vindt het een goed idee en ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan.

Rond de middag komt het grootste deel van de Nederlandse Kamerleden aan. Doordat de Deense politie behoorlijk in de clinch ligt met grote groepen demonstranten, is het Bella Center zo goed als hermetisch afgesloten. Gelukkig kunnen de Kamerleden na bemiddeling van de Nederlandse ambassade en enkele VROM-medewerkers toch naar binnen. We praten daarna bij over de ontwikkelingen tot nu toe. Vrijwel alle fracties zijn trouwens vertegenwoordigd, weer een bewijs van de brede belangstelling voor het klimaat in de Tweede Kamer!

Vervolgens begin ik aan een rondje langs de velden. Als eerste loop ik de Ghanese minister Sherry Ayittey tegen het lijf. We hebben al jaren goed contact. Ghana is een van de belangrijkste Afrikaanse spelers in de onderhandelingen, samen met onder andere Egypte, Algerije en natuurlijk Zuid-Afrika. We nemen snel de stand van zaken door. Als wij toch samen een akkoord mochten schrijven, dan waren we er écht binnen no time uit!

Vervolgens spreek ik president Nasheed van de Malediven. Ik ben altijd erg onder de indruk van de enorme gedrevenheid waarmee hij voor de toekomst van zijn land en de bevolking van de Malediven opkomt. Daarna onder andere Tunesië, Peru, Suriname, een aantal Europese collega's, en niet de minst belangrijke, minister Jairam Ramesh van India.

Hoe meer mensen ik spreek, des te meer wordt duidelijk dat de ontwikkelingslanden moeite hebben om het vertrouwen in het Deense voorzitterschap te behouden. Dit kan zo echt niet doorgaan, bedenk ik me. 's Avonds laat loop ik samen met mijn Franse collega langs bij Connie Hedegaard.

Allereerst om haar een hart onder de riem te steken. Persoonlijk is dit natuurlijk een drama voor haar. Al dik 2 jaar is ze een fantastische aanjager van de onderhandelingen, en nu op het moment suprême steken een aantal notoire dwarsliggers op zo'n manier staken tussen de wielen. Ik kan me haar frustraties goed voorstellen. Maar we zullen toch verder moeten. We spreken een aantal opties door.

Diplomatiek moet ik dan geloof ik zeggen dat het een `openhartig gesprek' is geweest. De boodschap is echter helder, en Connie gaat vervolgens langs bij haar premier Rasmussen die de voorzittershamer (wegens de aanwezigheid van steeds meer regeringsleiders) heeft overgenomen. Ik ben benieuwd naar de dag van morgen, zeker omdat aan het eind van de middag alle regeringsleiders aankomen en we dan toch écht een paar teksten op papier moeten hebben.