Verzekeraar halveert kans op inbraak

30/12/2009 14:00

InShared

InShared houdt dief buiten de deur met DNA-vloeistof

Inbraken voorkomen is beter dan gestolen goederen vergoeden. Daarom biedt InShared haar klanten een anti-inbraakpakket met synthetisch DNA aan om waardevolle spullen permanent te markeren. SelectaDNA, zoals de vloeistof heet, werkt het best als gebruikers de meegeleverde stickers op ramen en/of deuren plakken. Zo laten ze zien dat hun bezittingen beveiligd zijn en weten inbrekers dat een woning een hoog opsporingsrisico heeft. In gebieden waar SelectaDNA gebruikt wordt, daalde het aantal inbraken acuut met 50 procent.

'In Nederland heeft één op de vijf huishoudens wel eens te maken met inbraak. Daarnaast neemt de criminaliteit in tijden van economische tegenspoed toe. Door onze klanten een anti-inbraakpakket met synthetisch DNA aan te bieden, helpen we hen het risico op inbraak te verkleinen,' legt Felix Tenniglo, directeur van InShared, uit.

Synthetisch DNA bevat unieke code

De DNA-vloeistof bevat een nagemaakte DNA-streng en hele kleine stukjes kunststof waarop een unieke code is gelaserd. De vloeistof dient met bijgeleverd kwastje op een klein oppervlak van een artikel te worden gesmeerd, bijvoorbeeld op de onderkant van een laptop of de achterkant van een schilderij. Na het aanbrengen droogt de DNA-vloeistof transparant op, zodat niet zichtbaar is welke spullen gemarkeerd zijn en welke niet. Alleen onder UV-licht is de vloeistof en de unieke code zichtbaar. De codes worden geregistreerd in een online database waar alleen de politie toegang tot heeft. Op deze manier weet de politie meteen wie de rechtmatige eigenaar is, wanneer gestolen goederen worden teruggevonden. 'Met het verstrekken van SelectaDNA helpen we consumenten enerzijds om inbraak te voorkomen en vergroten we anderzijds de kans dat ze goederen die wel worden gestolen terugkrijgen,' aldus Tenniglo.

Politie gebruikt zelf ook synthetisch DNA

Het overgrote deel van alle politieregio's is inmiddels op de hoogte van de nieuwe techniek die SelectaDNA biedt. Zo start de politie in Amsterdam begin 2010 met een groot inbraakpreventieproject waarin het synthetisch DNA een belangrijke rol speelt.

Zelf schade voorkomen

InShared kent klanten die zich inzetten om schade te voorkomen Beloningspunten toe. Het niet claimen van schade in combinatie met het aantal Beloningspunten bepaalt het percentage dat zij aan het einde van het verzekeringsjaar van de overwinst krijgen uitgekeerd. Klanten die SelectaDNA gebruiken, ontvangen drie jaar lang vijf Beloningspunten.