Rechtbank Zutphen


Gevangenisstraffen voor opsluiten Tano Jansen

Zutphen, 30 december 2009 - Vier verdachten in de zaak Tano Jansen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen met een voorwaardelijk deel, een langere proeftijd dan gebruikelijk, verplichte psychiatrische behandeling en het betalen van een schadevergoeding van ruim EUR10.000,- aan de moeder van Tano Jansen, onder meer wegens de kosten van de begrafenis.

Vrijheidsberoving met dood tot gevolg
De rechtbank veroordeelt R.G., R van P., W.T en de minderjarige J. van P. voor vrijheidsberoving met de dood tot gevolg. De verdachten hebben Tano Jansen van zijn vrijheid beroofd door hem op zondag 21 juni 2009 op te sluiten in een zeecontainer op een braakliggend terrein in Apeldoorn. Doordat ze hem hebben opgesloten én hem zonder toezicht hebben achtergelaten zijn ook de gevolgen van de opsluiting voor hun rekening.

Alle vier de verdachten worden als mededaders veroordeeld. Ook de verdachten W.T. en de minderjarige J. van P. die bij de auto waren achtergebleven toen verdachten R.G. en R. van P. het slachtoffer in de container opsloten. Zij waren namelijk op de hoogte van de plannen om Tano Jansen een lesje te leren, hebben in de buurt van de container op de uitkijk gestaan en hebben niet op enig moment ingegrepen of zich gedistantieerd.

Straffen

* R.G. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

* R van P. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
* W.T is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
* J. van P. (minderjarige) is veroordeeld tot jeugddetentie van 10 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

* Alle verdachten zijn veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de moeder van Tano Jansen van EUR10.200,86.

Geen dood door schuld
De rechtbank spreekt de verdachten vrij van het ten laste gelegde dood door schuld. De verdachten hebben de dood niet gepland en dat was ook nooit hun bedoeling. Ze hebben met de opsluiting niet welbewust een onaanvaardbaar groot risico van ernstige gevolgen genomen. Hoewel de gevolgen voor rekening van verdachten komen, hebben zij in juridische zin geen schuld aan zijn dood.

Dramatisch
Uit alle onderzoeken en wat tijdens de zitting is gezegd, concludeert de rechtbank dat de verdachten de dood van Tano Jansen niet hebben gewild. De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat ze het slachtoffer hebben opgesloten en dat ze zijn weggegaan zonder dat enige maatregel werd getroffen om ongelukken te voorkomen. De verdachten hebben niet direct alarm geslagen toen zij het slachtoffer levenloos in de container aantroffen. Door hun mond te houden hebben zij de familie geruime tijd in schrijnende onzekerheid gelaten. De gevolgen binnen het gezin, zoals ook door de moeder van Tano Jansen is verwoord in haar schriftelijke slachtofferverklaring, zijn aangrijpend en invoelbaar. De verdwijning van Tano Jansen, zijn dood en de manier waarop hebben tot grote beroering geleid in de samenleving.

Strafoplegging
De rechtbank heeft lagere straffen opgelegd dan door de officier van justitie zijn geëist Daar zijn de volgende redenen voor gegeven:
* Van een deel van de tenlastelegging, dood door schuld, zijn verdachten vrijgesproken.

* Uit de psychiatrische en psychologische onderzoeken is gebleken dat verdachten door hun gebrekkige geestvermogens en/of hun gebrekkige ontwikkeling als verminderd toerekeningsvatbaar moeten worden beschouwd.

* De verdachten moeten verplicht een langdurige behandeling ondergaan.

* De verdachten zijn nog zeer jong.

* De verdachten hebben de dood van Tano nooit gewild en zijn hun verdere leven belast met de rol die zij in diens dood hebben gespeeld.

De rechtbank geeft uitdrukkelijk de voorkeur aan behandelen naast straffen in plaats van uitsluitend afstraffen. Bij de onvoorwaardelijke straffen die de officier van justitie eiste is dat niet mogelijk.

De uitspraken volgen zo snel mogelijk.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 30 december 2009 Naar boven