ChristenUnie


Nieuwste types veiligheidscans geen risico voor privacy

Nieuwste types veiligheidscans geen risico voor privacy

2006_0222DijkPix0017 Schiphol woensdag 30 december 2009 15:31 ,,De nieuwste types veiligheidscans vormen geen risico voor de privacy", aldus Peter van Dalen, Europarlementariër voor de ChristenUnie en Vice-voorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement. ,,Daarmee vervallen de in het begin van 2009 vanuit het Europees Parlement genoemde privacybezwaren."

,,In het Europees Parlement is steeds terecht aandacht gevraagd voor de privacyaspecten van de veiligheidscans op vliegvelden, maar de nieuwste apparatuur toont slechts tekeningen van de contour van een mens", aldus Van Dalen.

Volgens de Europarlementariër zijn de tekeningen heel neutraal. ,,Op die tekeningen zie je niet of het een man of vrouw betreft, maar je ziet wel of iemand vloeistoffen, wapens of andere voorwerpen draagt. Is dat het geval dan worden die mensen vervolgens door beveiligers apart gecontroleerd."

Snel operationeel

Van Dalen woonde enkele weken geleden een demonstratie bij op Schiphol van die nieuwste apparatuur. De Vice-voorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie snel met voorstellen komt om de nieuwste apparatuur in Europa te kunnen gaan gebruiken.

Van Dalen: ,,Op de vliegvelden van Madrid en Amsterdam is met deze nieuwste apparatuur al langere tijd getest. Ik verwacht dat de nieuwste types veiligheidscans daar snel operationeel worden na goedkeuring vanuit Brussel".