Waterschap Dommel

Waterschap controleert sloten

Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water. De onderhoudstoestand van sloten in het gebied moet goed zijn. Dit is noodzakelijk om de wateraanvoer en - afvoer te waarborgen. Tijdens de schouw wordt gecontroleerd of de plicht om perceel- en bermsloten te onderhouden, goed is uitgevoerd.

Wat is schouw?

De schouw is een extra controle op de onderhoudstoestand van perceel- en bermsloten en de kunstwerken (zoals stuwen en duikers). De schouwvoering van sloten start op 6 januari 2010. De schouwvoering wordt verricht door medewerkers van het waterschap zelf.

Om aan- en afvoer van water goed te laten verlopen moeten de - tot oppervlaktewateren behorende - sloten in goede staat van onderhoud verkeren. Dit betekent het maaien van waterplanten, duikers openhouden en obstakels verwijderen. Verder moet het profiel van de sloten weer op een voldoende afmeting worden gebracht. Dit alles is de verantwoordelijkheid van eigenaren of gebruikers van gronden aan weerszijden van de 'kleine oppervlaktewateren', zoals perceel- en bermsloten. De grotere 'hoofdoppervlaktewateren' onderhoudt Waterschap De Dommel zelf.

Maatregelen bij niet nakomen onderhoudsverplichting

Als bij de schouw blijkt dat de eigenaar/gebruiker van een sloot zich niet heeft gehouden aan de hierboven vermelde verplichtingen, stuurt het waterschap na de schouw een dwangsombeschikking naar de eigenaar van het perceel. In de dwangsombeschikking wordt verzocht om alsnog aan de onderhoudsverplichting te voldoen. Indien dit niet binnen 10 dagen (= de begunstigingstermijn) gebeurt, moet een dwangsom worden betaald. Tevens maakt het waterschap dan, namens het Openbaar Ministerie, proces-verbaal op. Eigenaren of gebruiker die vorige keer al een vooraankondiging van bestuursdwang hebben gehad ontvangen nu zonder waarschuwing direct een proces-verbaal.