Senternovem

29-12-2009 | Bijna helft Nederlanders heeft goede voornemens voor energie

Nederlandse huishoudens zetten in 2010 massaal de aanval in op hun hoge energieverbruik: bijna de helft van de bevolking heeft voornemens om energie te besparen. Dat blijkt uit een enquête van het Regieorgaan EnergieTransitie. Voorzitter Theo Walthie van het Regieorgaan is ingenomen met de uitkomst: "Energiebesparen is heel belangrijk. We bouwen die windmolens natuurlijk om vervolgens slim met die energie om te gaan."

Aan meer dan 1000 panelleden werd gevraagd of ze van plan waren om volgend jaar op energie te gaan besparen. 42,5% antwoordde volmondig ja op die vraag. Ze vulden vervolgens in hoe ze dat willen doen.

Gedrag
Het overgrote deel van de respondenten gaat besparen door het eigen gedrag aan te passen. De verwarming een graadje lager en bewuster omgaan met de wasmachine en droger worden vaak genoemd, net als het uitzetten van apparaten en verlichting.

Top-3 Zuiniger gedrag (meest genoemd):

* Verwarming een graadje lager

* Wassen op lagere temperaturen/korter drogen
* Minder lampen aan doen/laten, apparaten uitzetten ipv standby

Aanschaf
Tweede opvallende uitkomst van het onderzoek is dat Nederlanders van plan zijn om slimmere inkopen te gaan doen, zoals het vervangen van apparaten door energiezuiniger alternatieven. Verreweg de meest genoemde slimme aanschaf is zuinige verlichting (Spaar- en LEDlampen), maar daar blijft het niet bij. Ook energiezuinige koelkasten, wasmachines en televisies prijken op de wensenlijstjes.

Top-3 Slimme aanschaf (meest genoemd):

* Spaarlampen, LED

* Standby killers

* Energiezuinige wasmachines

Drie keer slim
Walthie is blij met het beeld van de goede voornemens. "De wereld maakt de komende jaren een omslag naar veel meer duurzame energie. Dat is vanwege de CO2- uitstoot maar ook omdat de prijs van fossiele energie de komende tijd zal gaan stijgen. Energie besparen is drie keer slim. Je bespaart op je energiekosten, vermindert je CO2-uitstoot, en we hebben als land straks minder energie nodig," zegt Walthie. "We bouwen die windmolens natuurlijk om slim met de energie om te gaan. Daarom ben ik blij dat zoveel consumenten deze goede voornemens hebben." Meer dan éénderde van de energie wordt op dit moment door huishoudens verbruikt.

Brede aanpak
Theo Walthie heeft met het Regieorgaan EnergieTransitie een nationale aanpak voor de overstap naar een duurzame energiehuishouding ontwikkeld. Ook daarin speelt zuiniger omgaan met energie door consumenten een belangrijke rol. Dus minder verspilling. In de tweede plaats moet er een veel groter deel van de energie uit duurzame bronnen komen en in de derde plaats bepleit het Regieorgaan schonere toepassing van fossiele energie.

Regieorgaan EnergieTransitie
Het Regieorgaan EnergieTransitie is het adviesorgaan dat het kabinet helpt bij zijn beleid om te komen tot een duurzame energiehuishouding en energiebesparing. In het Regieorgaan zijn onderzoeksinstellingen, de overheid, nongouvernementele organisaties en het bedrijfsleven vertegenwoordigd.
Wijzigingsdatum | 29-12-2009