FNV Bouw

FNV Bouw: AOW met 65 op het huidige niveau

FNV Bouw gaat door met de strijd tegen het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De bond wil dat juist in sectoren met zware beroepen, zoals de bouw, voor werknemers AOW op 65 blijft en op het huidige niveau. De race is nog lang niet gelopen, want de Tweede Kamer moet nog beslissen. Maar, zo vragen leden, wat vindt FNV Bouw dan van het idee van een bestuurder van FNV Bondgenoten om mensen met een inkomen beneden een bepaald niveau zonder 'strafkorting' met 65 AOW uit te keren? Voor FNV Bouw staat voorop dat dit voorstel géén teken van instemming is met langer doorwerken. Het is een poging om niet in een uitzichtloze discussie verzeild te raken over wat nu wél en níet een 'zwaar beroep' is.

"En zelfs zo'n idee veegt minister Donner meteen van tafel", zegt voorzitter John Kerstens van FNV Bouw. Het tekent voor hem de manier waarop de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met ijzeren vuist zijn plannen wil vormgeven. "De minister is duidelijk niet geïnteresseerd in oplossingen voor mensen in zware beroepen. Wat Donner wil, is alleen maar slopen."

Vorige week kwam de minister met nadere invullingen van zijn plan om de AOW-leeftijd naar 67 jaar op te schroeven. "Slechte plannen", aldus Kerstens. Zo acht de minister slechts een zeer beperkte lijst met 'zware beroepen' mogelijk. En welke dat zijn? Dat moeten werknemers en werkgevers samen maar uitzoeken. Mensen in die 'zware beroepen' zouden wel met 65 mogen stoppen. Maar als straf zouden ze een levenslange hoge korting krijgen op hun AOW-uitkering.

"Zo denkt minister Donner iedereen te kunnen dwingen niet langer dan 30 jaar een zwaar beroep uit te oefenen", verduidelijkt John Kerstens. "Wij weten wat een onzin dat is. Er is niet voor iedereen later een baantje om het rustiger aan te kunnen doen. De minister laat dus mensen in zware beroepen aan hun lot over." FNV Bouw gaat dus door met acties tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.

a.p.