Tabaksrook vanaf 1 januari uit alle eetgelegenheden verdreven

30/12/2009 11:41

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Nieuwe wetgeving coördineert algemeen rookverbod in openbare en werkruimtes

Eten, sporten, werken, - roken? Passief roken verhoogt het risico op allerlei ziektes, waaronder longkanker. De gezondheid van de burger, en de werknemer in het bijzonder, moest nog beter worden beschermd. De nieuwe rookwetgeving bant de sigaret nu uit alle eetgelegenheden en bevestigt het rookverbod in gesloten openbare ruimtes en op de werkplaats. Alleen voor cafés wordt nog een uitzondering gemaakt.

In alle horeca-inrichtingen waar maaltijden worden bereid (restaurants, brasseriën, eetcafés, thee- en koffiehuizen, patisserieën, ijssalons, pannenkoekenhuizen; enzovoort) mag er vanaf 1 januari niet meer gerookt worden. In tegenstelling tot de vorige wetgeving doet de aard van de maaltijden die geserveerd worden of het aandeel van de maaltijden in de omzet er niet meer toe: waar eten geserveerd wordt, is de sigaret niet meer welkom. Het overgrote deel van horecazaken wordt vanaf 2010 op die manier rookvrij.

Alleen in drankgelegenheden of cafés mag onder bepaalde voorwaarden nog een rokerszone worden ingericht. Een café is een horeca-inrichting met als de belangrijkste en permanente activiteit het aanbieden van dranken, waaronder sterke dranken. De nieuwe wetgeving stelt ook dat enkel "voorverpakte levensmiddelen die zonder enige bijkomende maatregel gedurende minstens drie maanden houdbaar blijven" mogen worden geserveerd. Borrelnootjes, droge worstjes, chips, chocolade enzovoort kunnen dus nog, verse soep en croque-monsieur bijvoorbeeld niet meer.

Sportinfrastructuren blijven rookvrij. In de nieuwe wetgeving is de definitie van sport vastgelegd: alle sporten en sportieve vrijetijdsbestedingen die erkend of gesubsidieerd worden door één van de Gemeenschappen en alle sporten van sportfederaties die erkend of gesubsidieerd zijn door één van de Gemeenschappen. Ten slotte blijft ook in alle afgesloten werkruimtes een algemeen rookverbod gelden.

In alle gesloten openbare ruimtes en in horeca-inrichtingen is het toegelaten om een rookkamer in te richten.

De tabakscontroleurs van de FOD Volksgezondheid en de controleurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zullen de naleving van deze nieuwe regels vanaf begin januari 2010 controleren. Alleen al in de horeca staan 15.000 controles op de planning, waarvan 10.000 in het eerste trimester. Horeca-inrichtingen die pas nu rookvrij worden, krijgen zeker een controleur over de vloer. Net als bij de vorige aanpassingen van de rookwetgeving, lassen de controlediensten een overgangsperiode in. Uitbaters die nog niet in regel zijn, krijgen een waarschuwing en een redelijke termijn om hun zaak in orde te brengen. Voor horeca- inrichtingen die al langer onder het rookverbod vallen, geldt deze overgangsmaatregel uiteraard niet.

Voor meer informatie, zie www.roken-horeca.be. Wie vragen heeft, kan vanaf 5 januari 2010 terecht bij het call center van de FOD Volksgezondheid, 02/524.97.97.

Jan Eyckmans

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel