Bellen naar wachtdienst moet gratis, zonder extra kost voor de patiënt

30/12/2009 12:51

Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen

De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) betreurt het installeren van een betalend nummer voor het bereiken van een tandarts van wacht. De VBT vindt dit een asociale maatregel die absoluut niet het beoogde effect, namelijk het verhogen van de dienstverlening aan patiënten, bereikt, wel integendeel.

Hier wordt gewoon voorbij gegaan aan het recht op gezondheidszorg en de door de wet voorziene plicht van continuïteit van de zorgen, door het inbouwen van de extra drempel van het betalend telefoonnummer aan 1,50 euro per minuut.

Heel wat wetenschappelijke onderzoeken zijn tot de conclusie gekomen dat de gezondheidszorg zo toegankelijk mogelijk wordt gemaakt zodat iedereen, ook en vooral de zwakkere groepen in onze samenleving optimaal gebruik kunnen maken van de aangeboden zorgen. Elk van die studies pleit voor een verlaging van de nu reeds aanwezige drempels voor wat betreft toegankelijkheid. Dat een beroepsorganisatie deze extra drempel inbouwt vinden wij dus niet alleen onbegrijpelijk, maar ook getuigen van een totaal negeren van het sociaal aspect van het beroep van tandarts.

Dat dit zomaar kan gebeuren vindt zijn oorzaak in het feit dat de politiek niet in staat blijkt dit basisrecht op gezondheidszorg zelf te organiseren en te beheren en het daarom maar gemakshalve doorgeeft aan een beroepsorganisatie. Men vergeet daarbij dat een beroepsorganisatie als hoofdbekommernis de leden van de beroepsgroep heeft en niet de patiënt. De organisatie van de wachtdienst overlaten aan een beroepsorganisatie is dan ook vragen om problemen. Ook goed om weten is daarbij dat deze organisatie slechts de helft van de Vlaamse tandartsen vertegenwoordigt en niet de 80 procent zoals ze zelf beweert.

Einde bericht

Guido Lysens

Voorzitter VBT

0475/75.57.94

09/348.21.59

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel