Ingezonden persbericht


Utrecht, 30 december 2009

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht sluit af met wereldpremière Jeths

Staande ovatie voor Janine Jansen, violiste én artistiek leider van festival

Vanavond werd de zevende editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht afgesloten met de wereldpremière van de vioolsolo Sosia van Willem Jeths. Het slotconcert onder leiding van Janine Jansen vond plaats in Vredenburg Leidsche Rijn. Een minutenlange staande ovatie vielen de violiste en artistiek leider en haar internationale muziekvrienden ten deel. Het festival programmeerde dit jaar 38 concerten op 14 verschillende locaties in Utrecht en verwelkomde bijna 8000 bezoekers in vier dagen tijd.

Het merendeel van de concerten was uitverkocht, zoals de Kerkenmarathon met concerten in Vredenburg Leeuwenbergh, de Geertekerk en de Domkerk. Ook de serie Verborgen Juwelen, waarin Nederlandse musici vanaf 13 jaar hun talenten toonden in eeuwenoude ridder- en regentenzalen werd zeer goed bezocht. Naast jong talent nodigde Janine Jansen topmusici van over de hele wereld uit, zoals Itamar Golan, Julian Rachlin en Claron McFadden.

Er werden dit jaar stukken ten gehore gebracht van ruim 40 componisten, waarvan het oudste muziekstuk werd geschreven in 1678 en het meest recente in 2009. Er waren werken te horen van zowel klassieke componisten als Bach, Schubert, Dvo àk en Mendelssohn als van hedendaagse componisten zoals Penderecki, Tabakova en Jeths. Die overigens ook alle drie aanwezig waren tijdens het festival.

----------

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht
Violiste Janine Jansen bracht van 27 tot en met 30 december voor de zevende keer een groot aantal internationale muziekvrienden samen om een spannend kamermuziek programma ten gehore te brengen in Utrecht. Vanaf volgend jaar heeft het festival een nieuwe naam, publiek wordt verzocht mee te denken en suggesties te smsen naar 1008: SMS 'JANINE' 'uw naam voor het festival'. Voor meer informatie:www.kamermuziekfestival.nl

----------