Ingezonden persbericht

TIME for Korfbal Challenge wordt afgesloten met gehoopt spektakel

Zeist, 30 december 2009 - De TIME for Korfbal Challenge werd woensdag 30 december 2009 afgesloten met een zinderende finalestrijd. Alle ogen van het toegestroomde publiek in het uitverkochte Topsportcentrum waren gericht op de laatste wedstrijd, de finale tussen het keurkorps van Jan Sjouke van den Bos en Lotto Korfbal League koploper Koog Zaandijk. Korfbalhoogstandjes, felle duels en mooie doelpunten deden het gemis aan spanning snel vergeten. Koog Zaandijk won uiteindelijk met 24-27 en veroverde zo de enige titel die nog in hun erelijst ontbrak. In de strijd om plaats 5 won DOS'46/Engeldot van Chinees Taipei met 29-11 en de derde plaats werd door Fortuna/MHIR bemachtigd, dat België met 25-11 versloeg.

Finale: Koog Zaandijk en Tulips maken er het gehoopte spektakel van

Mooie wedstrijden om plaats 3 en 5, maar waar de Topsporthal voor was volgestroomd was vooral het verwachte vuurwerk tussen Koog Zaandijk en de Tulips. Vrij snel wist Koog Zaandijk een nooit meer te achterhalen gat te slaan, waardoor er van veel spanning geen sprake was, 9-14 bij rust. Wat echter wel overbleef was een korfbalschouwspel met alle benodigde ingrediënten: mooie doelpunten, zichtbare strijd en technische hoogstandjes. Met een 24-27 overwinning bekroonde Koog Zaandijk zich verdiend met de enige titel die het nog niet in de prijzenkast had staan.

Met veel verdedigende druk werd de wedstrijd gestart, beide ploegen waren overduidelijk zeer gemotiveerd uit de kleedkamers gekomen. Dat er ook spanning heerste, bleek uit een zeldzaam gemiste strafworp voor KZ. De Tulips pakte de eerste voorsprong van de wedstrijd, 2-0, maar de Kogers herpakten zich snel en namen dit voordeeltje over. Smetje hierin was dat in een actie waarin Chris Kaper fraai scoort, hij geblesseerd raakt en moet worden vervangen door Bart Nieuwenweg. De verse speler toonde zich echter meteen een waardige vervanger te zijn, aantekenend voor het volgende Koogse doelpunt. Goede combinaties, sprongduels tot grote hoogten en ouderwetse trucjes van Leon Simons tekenden eind eerste helft het wedstrijdbeeld. De doelpunten die daarmee tot stand kwamen, brachten stuk voor stuk de handen op elkaar.

Mede omdat Jos Roseboom het aanvallend liet afweten (en sterk werd verdedigd door Tim Bakker), kon Koog Zaandijk na 20 minuten het gaatje naar drie punten maken, 5-8. In deze fase was het typerend dat Tim Bakker zijn twee tegenstanders het nakijken gaf om de 6-10 aan te tekenen. In combinatie met het acrobatische doelpuntje van Leon Simons een prima aangelegenheid voor het publiek om de wave in te zetten. Omdat de Tulips niet veel meer kon produceren dan eenschotsaanvallen, reboundend werd overklast, werd een 9-14 ruststand bereikt.

De 9-15 van Erik de Vries betekende niet alleen de eerste slag na rust, op deze manier stonden ook alle namen van de Kogers op het scorersformulier. Verder veranderde er niet zoveel aan het wedstrijdbeeld; Koog Zaandijk bleef scoren, de Tulips pikte mooie doelpuntjes mee en beide ploegen lieten zien wat ze aan attractief korfbal in huis hebben. Met een 15-22 tussenstand met nog 1 kwart te spelen, was het pleit beslecht. Vervelend werd de afwezigheid van spanning nooit, vanwege de technische hoogstandjes en het spelplezier dat elke speler in het veld uitdroeg. Zo ontpopte Gerald van Dijk zich rennend, vliegend, dan wel springend als smaakmaker met een scherp neusje voor de goal. In de laatste tien minuten lukte het de Tulips om iets dichterbij te kruipen, terwijl de koploper van de Lotto Korfbal League vakkundig de benodigde voorsprong verdedigde. Als perfecte afsluiter van de avond kreeg Leon Simons het publiek op de banken met een onderhands schot uit de hoek van het veld, de eindstand op 24-27 bepalende. Zo maakte Koog Zaandijk dit toernooi haar status als onverslaanbare ploeg waar en zal het met veel vertrouwen de competitie hervatten. Het keurkorps van Jan Sjouke van den Bos bevestigde haar reputatie een ploeg te zijn waar altijd rekening mee moet worden gehouden en dat altijd korfbalhoogstandjes uit de hoge hoed kan toveren.

Scores Koog Zaandijk:

Tim Bakker 6, Rick Voorneveld 5, Roxanna Detering 5, Erik de Vries 3, Rosemarie Roozenbeek 2, Eva Sprangers 2, Bart Nieuwenweg 2, Chris Kaper 1, Kim Cocu 1

Scores De Tulips:

Johannis Schot 6, Leon Simons 5, Gerald van Dijk 5, Jos Roseboom 3, Nisha Verwey 2, Henriët Brandsma 2, Mady Tims 1

Plaats 3 en 4: Fortuna/MHIR wint net aan van België De strijd om de derde plaats in de TIME for Korfbal Challenge was een zware. Werkelijk alle energiebronnen moesten worden aangesproken om in elkaars kielzog te blijven. Tot heel veel doelpunten leidde dit niet, wel tot felle duels en fysieke acties, zo nu en dan begeleid met enkele knappe doelpunten. In de rust leidde België met het minieme verschil van 1 punt, 11-12, na rust kende de krachtsverhouding een kleine wijziging in het voordeel van de Delftse ploeg. De geroutineerde Fortunezen konden uiteindelijk het gaatje slaan bij 21-19 en toonden wederom aan over de meeste koelbloedigheid te beschikken. Met 25-21 verzekerde Fortuna/MHIR zich uiteindelijk van de derde plaats.

De tweede wedstrijd van de avond ging geheel gelijk op. Na een moeizaam begin, waarin beide ploegen naar de vorm van de dag leken te zoeken, ging de bal rollen. Een voorsprong was hierin zuur verdiend, na elke voorsprong volgde vaak in de daaropvolgende aanval al de gelijkmaker. Tot 6-6 was het stuivertje wisselen, waarna een pittige fase met veel fysieke duels aanbrak. De energie zou beter zijn besteed aan goede aanvallen, want de doelpunten werden schaarser. Nick Janssens gaf Barry Schep weinig ruimte en ook in de aanval kon België iets meer variatie brengen, leidend tot de eerste tweepuntenmarge, 8-10. Davor Duronjic gebruikte de laatste minuut voor een bijzonder doelpunt, vanuit gehurkte positie scoorde de Belg met een prachtig jumpschot.

In de rust werd zo ongeveer het hele Belgische team vervangen, 7 verse krachten betraden het strijdtoneel. Aanvankelijk bleef het team aan de goede kant van de score en buitte het team het conditievoordeel uit. Barry Schep was zijn goede vorm echter nog niet kwijt en ook Mirjam Maltha haakte daarin aan. Zo pakten de Delftenaren in de tweede helft de voorsprong over, echter continue gepareerd met de gelijkmaker van België. Met nog 15 minuten te spelen stond een 18-18 gelijkspel op de borden en kon het nog alle kanten op gaan. De 21-19 moest het gaatje worden voor de overwinning en Marcel Segaar verzekerde zijn ploeg hiervan met een fraai uitgespeelde aanval. Het technische éénhandige hoogstandje van Jeffrey Campers onder de korf kon de score enkel nog iets draaglijker maken. België had gevochten voor wat het waard was, maar Fortuna heeft al vaker bewezen om na een lang gelijkspel over de langste adem te beschikken. Koelbloedigheid was het ook deze keer dat het kwartje hun kant op deed uitvallen. Dat Barry de uitslag persoonlijk naar 4 punten verschil bracht, was meer zijn eigen individuele kracht dan Belgisch falen.

Scores Fortuna/MHIR:

Barry Schep 12, Marcel Segaar 4, Marrien Ekelmans 3, Mirjam Maltha 2, Rosanne Visscher 1, Raymond Witvliet 1, Jennifer Tromp 1, Ryanne Segaar 1

Scores België:

Nick Janssens 5, Jeffrey Campers 4, Gwenny de Plecker 2, David Peeters 2, Jens van Hoof 2, Davor Duronjic 2, Veronique Biot 1, Sara Goossens 1, Renske Dardenne 1, Jill Driessens 1

Plaats 5 en 6: DOS'46/Engeldot - Chinees Taipei DOS'46/Engeldot liet met haar sterkste opstelling al zien de punten niet aan Chinees Taipei te willen laten en dankzij een flitsende start was al snel het gewenste gaatje geslagen. De kleine rappe Aziaten hadden moeite met de lange mannen van DOS'46, maar compenseerde dit de eerste helft nog met een mooi schotpercentage. Na de 16-9 in de rust was de Aziatische koek op en werd in de tweede helft uitgebouwd naar een duidelijke 29-11 zege voor de huidig landskampioen.

Dat DOS'46 de bittere smaak van voorgaande wedstrijden wilde wegspoelen, was duidelijk in het eerste kwart van de eerste wedstrijd op woensdag 30 december. Binnen 5 minuten keek Chinees Taipei tegen een achterstand van 5-1 aan en ging het publiek er even goed voor zitten. En dat bleef niet onbeloond, aan beide kanten vielen juweeltjes van doelpunten dankzij strak combinatiespel (DOS'46) en snelle handigheidjes (Chinees Taipei). Ondanks de scoringsdrift van de Nijeveners, lieten de Aziaten zich niet gewillig naar de slachtbank leiden: de aanvallen werden effectiever en minder gehaast. Het was ook in deze periode dat een blok van Ben Huang op een schot van André Kuipers veel applaus oogstte. De Drentenaar kon er zelf ook wel om lachen, vooral omdat hij er toen al 5 doelpunten in had liggen. Intussen bleven de doelpunten komen en werd via 10-6 een ruststand van 16-9 bereikt.

In de tweede helft werd in eerste instantie de verdedigende druk iets opgevoerd door Chinees Taipei, wat leidde tot veel afgespeelde doorloopballen. Het was aan de zuiverheid van DOS'46 te wijten dat de voorsprong niet snel tot een monsterscore opliep. De Aziaten zelf kregen de ballen er namelijk ook niet meer in, met een veelzeggende tussenstand van 25-9 tot gevolg. Na twee wedstrijden in 3 dagen leek het venijn er bij Chinees Taipei uit, alhoewel het enthousiasme er niet minder om was. DOS'46 daarentegen rook de zoete smaak van overwinning en bleef er lustig op los scoren. Veel hoefde de huidig landskampioen daar niet voor te doen, professioneel werden aanvallen opgezet en uitgespeeld. Bij 27-11 trok DOS'46 coach Harmen Tjeerdsma een blik talenten open en vond in één keer zes wissels plaats. Met nieuw elan werd de grens van 30 doelpunten net niet gehaald, maar 29-11 is wel een uitslag waarmee de Drentenaren met een positief gevoel naar hun thuisbasis kunnen afreizen. Chinees Taipei moet de lange thuisreis met drie nederlagen aanvaarden. Aan coach 'Bird' Fang-Yi Hsieh de taak om de verjongde ploeg op hetzelfde niveau te krijgen als voorgaande jaren. De groei in het toernooi zelf laat daar wel positieve tekenen voor zien.