D66 Vught kiest voor samenwerking


Verkiezingsprogramma vastgesteld

VUGHT, 20091230 -- Meer samenwerking, echte keuzes maken voor de toekomst en duurzaamheid. En dat alles met veel ambitie en lef. Anders dus. Dat is in een paar woorden het verkiezingsprogramma van D66 Vught dat de leden onlangs hebben vastgesteld. D66 Vught is weer helemaal terug en wil met de slogan `Anders? Ja! D66' na de verkiezingen op 3 maart sterker dan ooit terugkeren in de Vughtse raad. D66 wil verder met Vught, is niet bang, maar nieuwsgierig. Met de blik naar buiten en naar de toekomst van Vught als deel van deze regio.

Want Vught is geen eiland, al zijn sommige zaken wel zo geregeld. Vught kan niet alles alleen; Vught moet ook beslist niet alles zelf willen. D66 Vught wil het de komende jaren anders doen. Samenwerken dus, veel meer en veel beter.

Volgens lijsttrekker Wilbert Seuren hebben de nieuwe D66'ers geen last van gevestigde belangen of vastgeroeste vormen. "Elk idee is bespreekbaar, als het past binnen onze uitgangspunten: democratie, respect, bouwen op eigen kracht, en zorg voor wie dat echt nodig heeft. Dat leeft ook in andere gemeenten. Ons motto is Vught: herkenbaar door samenwerking." D66 wil dan ook dat er een uitgebreid onderzoek komt naar álle mogelijkheden tot samenwerking met omliggende gemeentes.

Ook op het gebied van financiën is samenwerking een speerpunt. D66 wil vergaande regionale samenwerking, zodat kosten omlaag gaan en het ambtelijk apparaat slanker kan worden. De onroerend zaakbelasting (ozb) mag zeker niet meer stijgen dan het algemeen prijspeil en volgens D66 is de ozb expliciet geen middel om zonder te bezuinigen de begroting kloppend te maken. Volgens Seuren wil iedere Vughtenaar weten waar zijn goede geld naar toe gaat. De basis moet in orde zijn: wegen, paden, riolering, schoolgebouwen, sociale voorzieningen etc. "Dat mag wat kosten, maar niet meer dan nodig. Willen we meer, dan moeten we daar ook het prijskaartje aan hangen, inclusief de kosten van ambtenaren. Dat geeft duidelijkheid en maakt keuzes helder."

Ook meer samenwerking op verkeersgebied. De N65 is een voorbeeld waar door samenwerking met andere gemeenten na al die jaren eindelijk vorderingen gemaakt worden. Als de veiligheid en leefbaarheid van Vught dat vragen, moet er volgens Seuren alles aan gedaan worden om de uitvoering van plannen te versnellen. "Of het nu om de N65 gaat die we verdiept aangelegd willen hebben of om de treinen met gevaarlijke stoffen die door Vught gaan. Waarom moet Vught dure fietstunnels betalen, terwijl de N65 het probleem is? Overleg is belangrijk, maar we moeten niet bang zijn om stevig actie te voeren."

Ook op het gebied van woningbouw wil D66 het anders: bouwen naar behoefte, gericht op de lange termijn. Vanwege de vergrijzing zal het vooral gaan om levensloopbestendige woningen. Voor jongeren is het belangrijk om in de huidige voorraad direct goedkope huurwoningen vrij te maken, zodat jongeren die in Vught willen blijven wonen ook daartoe de kans hebben. "Maak het aantrekkelijk om in Vught te blijven in plaats van verkassen", aldus Seuren. D66 wil verder dat omwonenden nu wel zo vroeg mogelijk bij plannen voor inbreiding of herbestemming betrokken worden. "Geef mensen, die samen nieuwe initiatieven willen nemen, steun en ruimte in plaats van alles zelf te willen regelen", aldus Seuren.

In het verkiezingsprogramma speelt ook duurzaamheid een grote rol. Het beleid moet gericht zijn op het behoud van het groene en leefbare karakter van Vught. Dat geldt volgens Seuren ook voor Cromvoirt, dat waardering en steun krijgt. "Er liggen grote kansen voor Cromvoirt om toerisme te ontwikkelen binnen de grenzen van de natuurlijke rijkdom. Het karakter van Cromvoirt als kleinschalige leefgemeenschap mag daar niet onder lijden. Cromvoirt heeft recht op veilige wegen en dorpsvoorzieningen, die passen bij de schaal van Cromvoirt."

D66 Vught wil eindelijk eens stappen zetten naar een beter accommodatiebeleid. Voorzieningen moeten toegespitst zijn op de echte behoefte want er is nu te veel. D66 maakt keuzes voor goede, toekomstgerichte initiatieven en wil scholen meer benutten als onderdeel van het accommodatiebeleid. Vughtenaren zijn cultureel en maatschappelijk actief op allerlei gebied. Om daar iedereen zo veel mogelijk ruimte voor te bieden wil D66 creatief zijn met de mogelijkheden en middelen. "Liever flexibele, goede en betaalbare kwaliteit dan dure kwantiteit", aldus Seuren. Door flexibel gebruik van schoolgebouwen kunnen de investeringen die we al gedaan hebben, een hoog maatschappelijk rendement krijgen. "Gekoppeld aan de nodige saneringen maakt dat investeringen in bijvoorbeeld de Petruskerk verdedigbaar."

Seuren vindt D66 een essentiële toevoeging voor de Vughtse politiek. "D66 Vught loopt nergens voor weg! De inwoners van Vught zullen D66 Vught herkennen als betrouwbaar en voorspelbaar." D66 Vught kiest voor het aandragen van oplossingen, niet voor het opwerpen van barrières en wil geen eindeloze debatten maar discussie en dialoog over dilemma's en keuzen, die echt betekenis voor de Vughtse burgers hebben. Een lijst van twaalf zeer gemotiveerde en gekwalificeerde vrouwen en mannen staat hiervoor klaar. Seuren: "Hoe meer kandidaten van de lijst in de gemeenteraad komen, hoe groter de kans op een volmondig `Anders? Ja, D66!'"

D66 Vught





Ingezonden persbericht