Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

"Den Haag moet communicatie over hypotheekrenteaftrek serieus gaan nemen''

Proefballonnetjes over hypotheekrenteaftrek veroorzaken onnodige onrust op de woningmarkt

Rotterdam, 30 december 2009 - Proefballonnetjes zoals vanmorgen in De Volkskrant van PvdA en ChristenUnie, over mogelijke afbouw van de belastingaftrek van aflossingsvrije hypotheken, veroorzaken onnodige onrust op de woningmarkt volgens De Hypotheker. De adviesketen roept Den Haag op om beter na te denken over hun communicatie aangaande het gevoelige onderwerp hypotheekrenteaftrek. Daar heeft zowel de consument baat bij als Den Haag zelf. Bas Millenaar, directeur van De Hypotheker: "Dit soort berichten jagen angst aan bij de consument. Koopbeslissingen worden uitgesteld in de toch al wankele woningmarkt. Onze oproep aan Den Haag is om niet te sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek zonder direct ook na te denken over de communicatie daarover. Dat helpt bij het overbrengen van het echte woonbeleid op een later moment." Als grootste onafhankelijke organisatie op het gebied van hypotheken en financiële adviezen in ons land ontvangt De Hypotheker jaarlijks veel consumenten in de winkel en op de website. Millenaar: "Er is altijd direct te merken als dit soort halve ideetjes in de media opduiken. We krijgen er onmiddellijk vragen over in onze 170 winkels en op onze website zie je dat men op zoek is naar eventuele antwoorden. We spelen dus een belangrijke rol in de communicatie met de consument, maar kunnen in gevallen zoals vandaag ook geen duidelijkheid brengen. Terwijl we dat graag willen natuurlijk. Ik zie voor ons als marktleider ook een belangrijke rol weggelegd als er op termijn inderdaad wijzigingen komen in de hypotheekrenteaftrek."

Dat er wijzigingen komen in het beleid rond hypotheekrenteaftrek onderkent ook De Hypotheker. Maar wat niet zal veranderen is de wens van mensen om een eigen huis te hebben. Millenaar: "Wat wij en de consument met ons van het kabinet en politieke partijen vooral willen weten is hoe men aankijkt tegen het stimuleren van het eigenwoningbezit. En hoe een breder woonbeleid daarop wordt afgestemd. Inclusief de hypotheekrenteaftrek. Dan hoeven we niet steeds in te gaan op halve, slechte en onaffe ideetjes"."

In de laatste dertig jaar is het aandeel eigenwoningbezit in Nederland fors gestegen, van 37 procent (1975) naar 56 procent (2005). Desondanks behoort Nederland in Europa nog steeds tot de landen met het laagste aandeel eigenwoningbezit.


-EINDE PERSBERICHT-