Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 30 december 2009

Macedonië: verborgen parel in het hart van de Balkan

Macedonië presenteert zich weer op Vakantiebeurs in Utrecht

Macedonië presenteert zich dit jaar voor het tweede opeenvolgende jaar met een eigen stand op de Vakantiebeurs in Utrecht. Ook het afgelopen jaar heeft het toerisme in Macedonië zich in snel tempo verder ontwikkeld. Macedonië staat bekend om haar rijke cultuurhistorie, ongerepte natuur en vele meren, waaronder het Meer van Ohrid. Ook het wijntoerisme is de laatste jaren sterk in opkomst. In 2010 gaat Macedonië zich weer nadrukkelijk richten op de Nederlandse toerist, die steeds vaker de weg weet te vinden naar dit nog relatief onbekende Balkanland.

Cultuurhistorie, fraaie meren en wijntoerisme.

Macedonië ligt in het zuidoosten van Europa en grenst aan Albanië, Bulgarije, Kosovo, Servië en Griekenland. Het landschap van Macedonië is bergachtig en telt vele bezienswaardige meren.

Het bekendste meer en tevens de bekendste toeristische trekpleister van Macedonië is het Meer van Ohrid. De stad Ohrid lag in de oudheid aan de Via Egnatia dia dwars over het Balkanschierland naar Byzantium liep. De stad biedt een rijkdom aan Byzantijnse monumenten en culturele bezienswaardigheden en is tevens opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Meer van Ohrid is een van de meest fraaie binnenzeeën van Europa en man kan hier prima ontspannen op een van de stranden en allerlei recreatieve activiteiten ondernemen.

Sterk in opkomst in Macedonië is het wijntoerisme. Macedonië telt drie belangrijke wijngebieden en er zijn verschillende toeristische mogelijkheden om de wijncultuur van Macedonië te ontdekken. Daarnaast wordt Macedonië gekenmerkt door eeuwenoude folklore en tradities en een ongekende gastvrijheid, hetgeen een bezoek aan Macedonië een zeer bijzondere ervaring maakt.

Macedonië reeds populair in de jaren '30

Macedonië is lange tijd een zeer geliefd vakantieoord geweest voor vele Nederlanders. Het land, met name de stad Ohrid, werd in de jaren '30 al beschreven door de Nederlandse schrijver A. Den Dolaard, waardoor een buitengewone belangstelling van de Nederlandse toerist voor het land ontstond. Helaas maakten de oorlogen in de Balkan van de jaren '90 hier een einde aan. De laatste jaren weet de Nederlandse toerist het land echter weer te herontdekken. Ook touroperators weten langzaam hun weg naar dit land in de Balkan weer te vinden.

Kansen en subsidiemogelijkheden voor Nederlandse touroperators

Macedonië wil zich komend jaar weer actief op de Nederlandse markt gaan richten. Daarom zullen het komende jaar verschilende persreizen en studiereizen naar Macedonië georganiseerd worden. Initiatieven om reisproducten rondom Macedonië te ontwikkelen, worden onder bepaalde voorwaarden tevens financieel ondersteund door de Macedonische overheid.

Pers- en touroperator bijeenkomst op 12 januari op Vakantiebeurs

Op 12 januari, tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs, organiseert Europe Destination Marketing in samenwerking met de Macedonische overheid een pers- en touroperator bijeenkomst. Deze bijeenkomst vindt van 15.00-17.00 uur plaats op de stand van Macedonië (stand D082 in hal 7). Belangstellenden zijn hiervoor van harte uitgenodigd en kunnen zich aanmelden via info@eurodest.nl.

Tijdens de bijeenkomst wordt het toeristisch aanbod van Macedonië gepresenteerd en zullen de kansen en mogelijkheden voor Nederlandse touroperators toegelicht worden. De volledige uitnodiging en het programma zijn te vinden onder: www.eurodest.nl/uitnodiging_macedonie.pdf