Ingezonden persbericht

Persbericht, 30 december 2009

Radio 1 onderzoek:

Internet heeft het leven makkelijker gemaakt

Oude en nieuwe media staan centraal tijdens laatste dag Decennium10Daagse Radio 1

Ruim 85 procent van de Nederlanders vindt dat internet het leven een stuk gemakkelijker heeft gemaakt. Negen procent is het hiermee oneens. Voornamelijk ouderen ervaren het internet nog wel eens als ingewikkeld en onbegrijpelijk. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau De Vos en Jansen in opdracht van Radio 1. Aanleiding voor het onderzoek is de Decennium10Daagse op de nieuws- en sportzender. Het thema van de laatste dag van de Decennium10Daagse is 'oude en nieuwe media'. De focus op 31 december ligt op het jaar 2009.

Radio 1 blikt vanaf 22 december met de Decennium10Daagse terug op het eerste decennium van de 21e eeuw dat op 31 december wordt afgesloten. De Radio 1 Decennium Top 100 is tien dagen lang de rode draad in de uitzending.

Op 31 december staat het laatste jaar van dit decennium centraal tijdens de Decennium10Daagse. Het thema deze dag is 'oude en nieuwe media'. Willemijn Veenhoven en Tijs van den Brink presenteren live de 'Decenniumochtend' tussen 09.00 en 12.00 uur vanuit het omroeparchief van Beeld en Geluid. Te gast zijn Marco Kroon, Ab Osterhaus, Mark Wittenberg, Bert van Boggelen, Pieter Lakeman, Joop Hofman en Jeroen Snel. Aansluitend presenteren Frank du Mosch en Jan Mom tot 14.00 uur 'Decenniumlocatie' live vanuit Apeldoorn, waar zich afgelopen jaar een drama voltrok op Koninginnedag. Een auto reed dwars door de afzettingen en schepte tientallen mensen. Zeven mensen overleefden het niet.

Vanaf 14.00 uur duikt Jeroen Dirks in het 'Decenniumarchief' en presenteert de meest indrukwekkende Radio 1 reportages van de afgelopen 10 jaar. In de 'Decenniummiddag' ruim aandacht voor het thema oude en nieuwe media onder leiding van Carl-Johan de Zwart en Tessel Blok. De presentatoren bespreken de ontwikkelingen op het gebied van oude en nieuwe media met vier gasten, live vanuit Beeld en Geluid.

In 'Decenniumgast' van 19.00 tot 22.00 uur praat cabaretier Freek de Jonge met voormalig NOS-nieuwslezer Marga van Praag live vanuit Desmet in Amsterdam. Om middernacht in 'Decenniumcabaret' neemt Hijlco Span samen met Vincent Bijlo het jaar 2009 door aan de hand van cabaretfragmenten, samengesteld door Kick van der Veer. Daarna in de 'Decenniumnacht' is er veel aandacht voor muziek uit het afgelopen decennium. Presentatie is in handen van Roel Koeners.

Voor meer informatie: www.radio1.nl